Johan Hogsved, 50, var sex år gammal när han och hans lillebror Markus Hogsved, 47, år 1979 tilldelades 15 procent vardera av aktierna i pappan Bert-Inge Hogsveds nya bolag Hogia AB. De övriga 70 procenten har sedan dess ägts gemensamt av pappan och mamman Åse Hogsved.
Bert-Inge Hogsved, 79, har medaljerats för sin entreprenöriella förmåga av både kungen och Chalmers, och styrt bolaget som både majoritetsägare, vd fram till i somras, och styrelseordförande från sommaren 2021 till för bara några veckor sedan.
I dag är Hogia en koncern med runt 30 dotterbolag i både Sverige och utomlands. IT-företaget, med huvudkontor vid fjorden i Stenungsund, säljer digitala system för redovisning, HR, löner och tidredovisning.
Med upp emot 600 anställda, och en omsättning på 640 miljoner kronor för 2021, har det beskrivits som en succé. För koncernen uppgick resultatet efter finansiella poster till 34,6 miljoner kronor, enligt årsredovisningen för 2021.
Men så finns också, i samma årsredovisning, ett avsnitt som kastar skugga över framgångarna: ”Johan och Markus Hogsveds stämning av Hogia AB”.
Där förklaras att sönerna, tillika minoritetsägarna, i familjebolaget yrkat att Uddevalla tingsrätt ska besluta om att tvångslikvidera Hogia AB.
”Detta skulle inte bara äventyra jobben för alla Hogias anställda utan dessutom vålla Hogias kunder, våra partners och vår omgivning mycket stor skada”, går att läsa i årsredovisningen, där yrkandet kallas: ”Inte bara märkligt utan absurt”.


Tvisten i korthet
■ Bröderna Johan och Markus Hogsved hävdade i stämningen mot Hogia AB att mamman och pappan missbrukat sitt inflytande över bolaget på flera punkter.
■ Bland annat genom att låna ut 260 miljoner kronor från Hogia AB till det egna bolaget Hakenäs Gård AB. Detta utan varken amorteringskrav eller, enligt sönerna, ”affärsmässiga villkor”.
■ Sönerna har också hävdat att de nekats den insyn i bolaget som de har rätt till, och att de nekats utdelning avseende år 2019. Utdelningen har de senare fått, efter en extra bolagsstämma 2020.
■ Enligt aktiebolagslagen har alla aktier i ett bolag lika rätt. Bolagsstämman får inte ”fatta ett beslut som är ägnat att ge en otillbörlig fördel åt en aktieägare eller någon annan till nackdel för bolaget eller någon annan aktieägare”.
”David mot Goliat”
Både Johan och Markus Hogsved har, förutom engagemang som minoritetsägare i bolaget också varit anställda på Hogia, bland annat som bolagschef och sektorchef. I flera år jobbade hela familjen inom bolaget.
– Jag är uppvuxen med det här företaget sedan jag var sex år gammal, jag har levt i det genom alla semestrar, alla sommarjobb, utbildat mig, egentligen bara siktat framåt mot detta.
– Och sen åker man ut. Det är en ganska spännande... nej, det var för raljerande, det är en ganska traumatisk upplevelse, som får en att omvärdera mycket, säger Johan Hogsved.
När vi ses har det gått en och en halv vecka sedan domen föll. Även om det inte innebär slutet på en decennielång och infekterad strid mellan en far och hans två söner, så innebär det åtminstone ett nytt kapitel.
Johan Hogsved ser, på sätt och vis, domen som en vinst – trots att de förlorade och tvingas betala Hogia AB:s rättegångskostnader på 2,4 miljoner kronor. Vi ska återkomma till det.
Det var i februari 2020 som bröderna lämnade in en stämningsansökan mot bolaget i Uddevalla tingsrätt.

Bert-Inge Hogsveds svar: ”Naiva”
Bakgrunden var deras misstankar om att bolaget – med Bert-Inge Hogsved som företrädare – på flera punkter brutit mot aktiebolagslagen, och om att sönernas mamma och pappa missbrukat sitt inflytande som majoritetsägare på flera sätt.
Centralt i tvisten har varit ett beslut som klubbades igenom på en extra bolagsstämma i november 2019. Då bestämdes att den så kallade hembudsklausulen – det vill säga att aktieägare vid försäljning av aktier i första hand måste erbjuda dem till övriga aktieägare – inte skulle gälla för aktier som överlåts till en av Bert-Inge och Åse Hogsved nybildad stiftelse.
Det skulle innebära att minoritetsägarna inte hade samma möjlighet att överlåta sina aktier som majoritetsägarna har, och att sönernas aktier i praktiken skulle minska kraftigt i värde. Hembudsklausulen har sedan dess dragits tillbaka helt för alla aktier.
När Johan Hogsved första gången hörde talas om stiftelsen uppfattade han den som ett hot.
– Då fick jag höra ungefär att ”om du inte slutar ta upp såna här tankar så kan jag sätta alla mina aktier i en stiftelse på ett sätt som gör era aktier maximalt värdelösa”, säger han.
I rätten kallade Bert-Inge Hogsved sönernas påståenden om att bolaget skulle vara toppstyrt av honom för ”naiva”, och menade att det inte funnits möjlighet för honom som vd på ett så stort bolag att ha detaljkontroll över verksamheten. Enligt honom har sönerna erbjudits möjligheten att ta del av begärd information på plats på kontoret, men att de ”aldrig infunnit sig”.
Bert-Inge Hogsved menade i rätten att han inte varit drivande ”i frågan om förhållandet mellan Hogia AB och Hakenäs Gård AB, även om han har undertecknat en del handlingar”.
Hur det kommer sig att det saknas styrelsebeslut för lånen som betalats ut till Hakenäs gård sa han sig inte veta. Han ville inte kommentera faktumet att flera av de beslut som fattats utan att styrelsen varit fysiskt närvarande, inte har undertecknats av alla styrelseledamöter och således inte är giltiga.

Familjeföretagets förbannelse
Frågar man Johan Hogsved så växte konflikten fram i takt med att han och brodern riktade kritik mot strukturer i koncernen som de ville förändra.
– Våra åsikter var kanske inte så populära, säger han.
– Jag behöver inte gå in på galenheterna, men även styrelseordföranden då tyckte att nånting hände när jag gick upp och blev direktrapporterande till Bert-Inge. Då kom det i gång. Någon form av svartsjuka kanske.
I domen framgår att Bert-Inge Hogsved i rätten sagt att ”Johan och Markus Hogsved kunde nog inte helt frigöra sig från familjebanden, när det gällde styrningen av Hogia-koncernen”.
Han ska enligt Dagens Nyheter, som i flera artiklar rapporterat om turerna kring Hogia och som bevakade rättegången, kallat det för ”familjeföretagets förbannelse”.
Johan Hogsved kan delvis hålla med.
– Vi är bara människor och vi har att sträva med våra relationer och våra känslor. I familjeföretag blir man fruktansvärt engagerad, och det finns en styrka i det engagemanget tror jag, men en oerhörd kostnad när det går snett.
– Och man kan tänka att tiden läker alla sår, men jag menar, det är inte ett år, inte två år, inte fem år, det stoppar ju inte vid tio längre. Borde man inte kunna hitta en lösning och gå vidare? Det är det som gör det så ovanligt jobbigt. Men nej, jag är inte heller det minsta utan skuld, jag har varit varit extremt engagerad och då blir man inte helt balanserad över tid.
Efter att Johan Hogsved vittnat om sin tid som anställd på Hogia bröt han ihop i tårar under rättegången i tingsrätten, berättar han.
– Jag hade suttit lite kaxigt och konstaterat att det fanns näsdukar där. Tur att det här inte är den typen av rättegång, tänkte jag. Men att ta upp de minnena var ganska galet.

”Gör den här tvisten så jädra unik”
Det har gjorts flera försök att komma till en annan lösning än frågan om likvidation. Men så väl parterna själva, som medlare från Högsta domstolen, har misslyckats.
– Vi är ganska dåliga i familjen på att ha familjemöten, de bryter lätt ihop på samma punkter hela tiden. Det allra vanligaste är att vi inte ens lyckas få den andra parten till bordet, det finns alltid ursäkter att inte lösa det. Och det är det som gör den här tvisten så jädra unik.
Johan Hogsved anser att den enda ”realistiska” lösningen hade varit att gå skilda vägar, och att Bert-Inge Hogsved skulle köpt ut sina söner ur bolaget.
Det har diskuterats bud kring utköp?
– Diskuterat är nog ett starkt ord. Inget seriöst har förekommit, jag tycker vi har kommit med ett seriöst bud men nej, inget. Tyvärr.
Tingsrätten kom i sin dom fram till att det varit fråga om olagliga värdeöverföringar mellan Hogia AB och Hakenäs gård. Man ansåg att Hogia, med inflytande av majoritetsägarna, brutit mot bestämmelser i aktiebolagen gällande information till minoritetsägare, och minoritetsägarnas rätt till utdelning.
Men man tyckte inte att de särskilda skäl som krävs för att tvångslikvidera ett bolag förelåg, och därför förlorade Johan Hogsved och Markus Hogsved målet. Under torsdagen överklagade de domen.
Tror du att du och din bror någonsin kommer kunna ha kontakt med er pappa igen?
– Här tänker jag väga mina ord på guldvåg. Jag förstår nog inte hur han resonerar, agerar eller prioriterar alls. I en familj måste det ju finnas någon form av grundläggande respekt, förståelse för varandra. Dit kan man säkert alltid återvända men det känns inte som att vi är på väg åt det hållet nu.
Bert-Inge Hogsved: Tar kritiken på stort allvar
Sedan domen föll har Bert-Inge Hogsved avsagt sig alla uppdrag inom Hogia, det vill säga posterna som styrelseordförande och senior advisor.
Han har erbjudits möjligheten att bemöta kritiken som Johan Hogsved framfört, och låter hälsa via Hogias presskontakt Emma Soovik:
”När jag nu lämnar ordförandeposten i Hogia kommer jag att ägna mig åt att säkra det långsiktiga ägandet i företaget.
Bert-Inge och Åse Hogsveds stiftelse är garanten för att Hogia ska kunna fortsätta att utvecklas i enlighet med de värderingar som gällt i bolaget sedan det grundades 1980.
Vi vill vara ett företag som kunder, medarbetare och andra ser positivt på.
Vi tar den kritik som framkommer i tingsrättens dom på stort allvar”.