Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S twitterkonto kapat: ”Stefan Löfven avgår”

Ett av inläggen under natten mot måndag.
Stefan Löfven.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Socialdemokraternas Twitterkonto kapades natten mot måndagen. 

Under flera timmar la någon upp en mängd nonsensinlägg – och bytte namn på kontot till ”Bitcoindemokraterna”

– Det är så klart extremt allvarligt, säger John Zanchi, partiets valgeneral. 

Det var strax innan 02 under natten mot måndag som de märkliga inläggen började dyka upp på Socialdemokraternas Twitterkonto. 

”Under måndag morgon så kommer Stefan Löfven avgå som partiledare och stadsminister, Sebastian kommer i stället att ta över rollen som partiledare och stadsminister”, skrev någon från partiets konto.

Partiet utreder

På Socialdemokraternas presstjänst säger man att man utreder vad som har hänt.  

”Socialdemokraternas Twitterkonto kapat. Vi söker just nu efter en lösning på problemet”, skriver partistyrelsens kansli i ett pressmeddelande strax innan 03.

I de mer än ett dussin inläggen påstås bland annat att Stefan Löfven avgår som statsminister, att den svenska kronan ersatts med kryptovalutan bitcoin, och att ”kannabis” nu är lagligt.

Den som har kapat kontot har även bytt visningsnamnet till ”Bitcoindemokraterna” och lagt till en logga för kryptovalutan i S-rosen.

S: ”Extremt allvarligt”

Att få bort inläggen visade sig vara svårt. Klockan 08.00 på måndagsmorgonen var kontot fortfarande fyllt med de bisarra tweetsen, bland annat ett inlägg där det står ”En like = en död muslim”. 

Vid 09.30 kunde Socialdemokraterna uppge att de tillslut fått kontroll på kontot och att alla tweets var borttagna.  

Enligt John Zanchi, Socialdemokraternas valgeneral, uppmärksammade de sabotaget tidigt. 

– Vi tog kontakt med Twitter fort. Vi bedömer inte ärendet som avslutat men vi har kontroll över kontot och tweetsen är nedtagna. 

Hur kunde inläggen ligga ute så länge trots att ni upptäckte det så tidigt?

– Jag vill inte gå in på detaljer om våra informationskanaler och internetsäkerhet för det är sådant som vi inte vill dela med oss av på grund av säkerhetsskäl. Men vi agerade snabbt. 

Framstår inte här det som att Socialdemokraterna har väldigt dålig lösenordshantering?

– Nej, det tror jag inte. Jag är väldigt trygg med att vi har en hög internetsäkerhet och tyvärr så har vi erfarenhet av att bli utsatta för digitala påverkansförsök sedan tidigare. 

Finns det annan information som hackarna kan ha kommit över?

– Jag vill inte gå in på vilken typ av intrång det är men jag kan konstatera att vi ser allvarligt på det och att vi nu har kontroll över kontot. 

Händelsen är polisanmäld. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.