Biståndspengar gick till jakt på FN-plats

Regeringen har som mål att Sverige ska få en plats i säkerhetsrådet. På bild Stefan Löfven och Margot Wallström.
Foto: Claudio Bresciani / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sverige vill få en plats i FN:s säkerhetsråd.
Foto: David Karp / AP
Kronprinsessan Victoria och Daniel med några av FN-ambassadörerna som bjöds in.
Foto: Pelle T Nilsson/All over press

Ett av Löfven-regeringens mål är att Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Nu avslöjar Dagens Nyheter att biståndspengar från regeringen har gått till en kampanj för platsen i FN:s säkerhetsråd.

En oberoende stiftelse har beviljats miljoner från biståndsbudgeten – som UD sedan använt till att betala restaurangbesök, hotell och dyra flygbiljetter till 27 FN-ambassadörer som ska rösta om Sveriges plats. 

Regeringen får kraftig kritik – men Stefan Löfven tycker att pengarna använts på rätt sätt.

– Det stärker Sverige överlag att vi har mycket kontakter, så det är väldigt, väldigt bra, säger Stefan Löfven, statsminister.

Det är DN som på måndagen avslöjar att biståndspengar från regeringen gått till röstjakt på en svensk plats i FN:s säkerhetsråd. Att Sverige ska få en plats i säkerhetsrådet har varit ett mål sedan regeringen Löfven tillträdde 2014 – och i hemlighet ska regeringen nu ha använt biståndspengar till kampanjen för en plats i FN:s säkerhetsråd.

Med ett klimatseminarium som förevändning – och en stiftelse som mellanhand – bjöd UD i augusti in 27 FN-ambassadörer på en gratisresa till Sverige, skriver DN. Ambassadörerna kommer enligt tidningen från fattiga ö-nationer och u–länder som alla har var sin röst när FN:s generalförsamling i juni ska utse nästa medlemmar i FN:s säkerhetsråd.

De 27 ambassadörerna fick affärsklassflyg och hotell betalda under resan i augusti.

Stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond uppger för Dagens Nyheter att de programpunkter som ordnades var inom ordinarie verksamhet, men enligt källor till DN är det "uppenbart att klimatseminarierna i själva verket handlade om säkerhetsrådet". 

M kräver förklaring

Räkningen för Sverigebesöket ska ha landat på flera miljoner som sedan skickats till en stiftelse som i sin tur fått 14 miljoner kronor av Sidas biståndspengar. 

Enligt TT kräver Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström att regeringen förklarar sig efter uppgifterna.

– Det finns regler för vad man får klassa som bistånd och inte. Och det finns skäl till det, att man inte ska få använda biståndspengar till vad som helst. Så det här måste redas ut, och regeringen och utrikesministern måste svara på vad det egentligen är som skett och hur man resonerat i sådana fall, säger hon till TT.

– Jag tycker att det här är bekymmersamt.

Men statsminister Stefan Löfven tycker att pengarna har använts på rätt sätt.

– Pengarna går till den här stiftelsen och de bestämmer de vad de gör verksamhet för. Det är viktigt att Sverige har mycket kontakter runtom i världen. Det är en jätteviktig del. Det stärker Sverige överlag att vi har mycket kontakter, så det är väldigt, väldigt bra.

Du tycker att det är rätt att pengarna har gått till det?

– Pengarna som stiftelsen får är det upp till dem att använda. Det här är en normal verksamhet för dem, att ha seminarier och konferenser. Jag vill att vi ska stärka Sveriges roll i världen, vi ska stärka kontakterna. Det är bra för Sverige att vi har bra relationer med många länder.

"Det skadar förtroendet"

Även Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren är mycket kritisk till hur biståndspengarna har använts. 

– Det är häpnadsväckande att svenskt bistånd finansierar en plats i säkerhetsrådet. Vi har från Centerpartiets sida försökt få information om säkerhetsrådskampanjen och fått höra att vi inte fått veta någonting förrän efter omröstningen den 28 juni. Och jag förstår ju varför när jag läser den informationen som kommer i nyheterna i dag. Det bara understryker vikten av att vi får klarhet i budgeten, säger Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren.

Hon säger till Expressen att ingen har fått veta någonting om hanteringen av kampanjen tidigare och menar att det är skadligt för förtroendet och kallar kampanjen ett lagbrott. 

– Det skadar förtroendet för vår säkerhetsrådskampanj som vi har sagt att vi ställer oss bakom. Men vi ställer inte upp på vad som helst och vi har räknat med att det har varit en schyst hantering från regeringens sida och i det inbegriper jag inte att biståndspengar används i kampanjen.

Ambassadörerna kommer i juni att rösta om vilket land de tycker ska få en tillfällig plats i FN:s säkerhetsråd 2017–2018. Sverige slåss om en av två västeuropeiska platser mot Nederländerna och Italien. 

Johanna Jönsson Olsson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.