"Bistånd ska rädda miljöfarligt etanolprojekt"

Publicerad
Det svenska energiföretaget söker bistånd för att göra etanolbränsle av sockerrör.
Nu hävdar sex forskare och en dokumentärfilmare på DN Debatt att sockerrörsodlingarna kommer leda till mer koldioxidutsläpp - och menar att företaget mörkar.
Energibolaget Sekab, som delägs av bland andra tre norrländska kommunala energibolag, planerar att odla sockerrör för att göra etanol på en yta i Tanzania större än Gotland.
Nu larmar sex svenska och norska forskare och en dokumentärfilmare om konsekvenserna av projektet.
I en debattartikel i Dagens Nyheter hävdar forskarna att företaget, som söker svenskt och norskt stöd, mörkat en miljörapport.
”Allvarliga miljöproblem som konsultrapporten identifierat, till exempel att vattentillgången var otillräcklig, slätas över. Sekab offentliggör inte miljökonsekvensbeskrivningen så att bybor i de berörda områdena kan vara med och diskutera projektet, lika litet som forskare och miljöengagerade kan göra det. Men texten har läckt ut och vi vet därför att slutsatserna ger en förskönad bild av den studie konsultföretaget genomförde”, skriver forskarna.
Enligt forskarna kan sockerrörsodlingen, som ska ge grön energi, i stället leda till ökad miljöförstöring.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag