Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biskopens ilska efter bilden på Trump

Donald Trump höll ett kortare tal till nationen natten till tisdag.
Donald Trump håller upp en bibel utanför St John's kyrkan i Washington D.C.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilden får nu kritik av bland andra biskopen Mariann Edgar Budde.Foto: Jeff Baenen
Mariann Edgar Budde i CNN.Foto: Skärmdump / CNN

Polis använde tårgas och gummikulor för att skingra demonstranter vid Vita huset. 

Strax efteråt gick president Donald Trump över till den närliggande kyrkan – och poserade med en bibel. 

– Han kom inte till kyrkan för att be, säger biskopen Mariann Edgar Budde till NBC News. 

Efter flera dagar av våldsamma upplopp höll Donald Trump ett kortare tal till nationen natten till tisdag svensk tid. 

Bara minuter tidigare hade polis konfronterat fredliga demonstranter – och med hjälp av gummikulor och tårgas skingrades folkmassorna. 

Efter pressträffen tog sig Trump till St John's kyrka som ligger i samma område som demonstranterna tidigare höll till. Kyrkan vandaliserades i samband med de våldsamma protesterna som skakar USA. 

Framför kyrkan poserade presidenten med en bibel som lämnades över av dottern Ivanka Trump. Den uppmärksammade bilden får nu hård kritik. 

Kritik mot Trump – efter bilden med bibeln

En av de som kritiserar presidenten är Mariann Edgar Budde, biskop i Washington D.C. 

– Han kom inte till kyrkan för att be, för att visa sina sympatier till de som sörjer, för att försöka hjälpa nationen, alla de sakerna som vi förväntar oss av den högsta ledaren i landet, säger hon till NBC News. 

Hon säger vidare att Trump bara varit vid kyrkan en gång tidigare – den dagen han svors in som president. 

Även politiker har kritiserat Trumps drag. Representanthusets talesperson Nancy Pelosi säger i ett uttalande att presidenten splittrar landet. 

– Att använda tårgas mot demonstranter, som inte har provocerat, bara för att kunna posera för bilder utanför en kyrka vanärar alla värden som vår tro lär ut oss, säger hon enligt NBC News. 

Biden: ”Är en del av problemet”

I ett tv-sänt tal sade Biden – som av allt att döma blir den som i höst utmanar Trump i presidentvalet – att Trump är en del av problemet.

– Presidenten i USA måste vara en del av lösningen, inte av problemet. Men den här presidenten är en del av problemet. 

På tisdagen meddelas också att utegångsförbudet i New York förlängs hela veckan ut, skriver CNBC. Utegångsförbudet gäller mellan klockan åtta på kvällen och klockan fem på morgonen. 

Oroligheterna i USA

• Oroligheterna i USA bröt ut sedan den svarta George Floyd kvävdes till döds av en vit polis i Minneapolis, måndagen den 25 maj. Allt filmades.

• Protester och kravaller har utbrutit i över 100 städer runtom i USA. Nationalgardet har inkallats på en del håll, bland annat i Minneapolis.

• Minst 68 journalister har utsatts för attacker av polis eller demonstranter under protesterna, en av dem är Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg.

• En journalist fick en gummikula i ansiktet och har förlorat synen på vänster öga, andra har gripits, blivit beskjutna med gummikulor och pepparsprej. 

Skjutna journalister • Polishus i brand • Detta har hänt efter George Floyds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.