Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biskopen stal showen – kungafamiljen ”förvirrad”

Han talade om kärlek, eld, järnåldern, Instagram...Foto: Reuters/Expressen TV
I dag sa prins Harry och Meghan Markle ja till varandra.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Biskopen Michael Curry stal showen och rev ner skratt när han gick upp i talarstolen – även prinsparet hade svårt att hålla sig för skratt.

En av många som reagerat på prästens ord är den före detta partiledaren för brittiska Labour, Ed Miliband:

– Michael Curry skulle nästan kunna göra mig troende, skriver han på Twitter.

Under prins Harry och Meghan Markles bröllop gick den 65-årige biskopen Michael Curry upp i talarstolen – strax innan det blivit dags att byta ringar.

Han talade om kärlekens kraft, eld, järnåldern, hbtq-personers rättigheter, rasism, Instagram – och stal showen totalt. Han lockade fram skratt i kyrkan och även prinsparet drog på smilbanden.

Bland annat refererade Michael Curry, den amerikanska medborgarrättskämpen Martin Luther King:

– Doctor King hade rätt: vi måste hitta kärlekens kraft, kärlekens förlåtande kraft – och när vi upptäcker den kommer vi att kunna göra den här gamla världen till en ny värld. Kärlek är det enda sättet, sade han under ceremonin.

Reaktionerna delade hovet

Predikan gavs med en energi och improvisation som kändes totalt annorlunda från ceremonier som brukar utgöra traditionella kungabröllop.

Skillnaden mellan det brittiska hovet och den amerikanska biskopen blev märkbar. Vissa medlemmar av den kungliga familjen såg förvirrade ut, något bland andra The Guardian rapporterat om. 

Den amerikanske Michael Curry, 65, är som den första svarta prästen, ansvarig biskop och ledare för den Episkopalkyrkan, en amerikanska variant på den evangeliska anglikanska trosinriktningen. Han är född i Chicago och har gått i skola i Buffalo i staten New York. År 1978 blev han präst och har under sin karriär varit biskop i North Carolina, innan dess jobbade han i Ohio och Maryland.

Episkopalkyrkan, som är baserad i New York, är en av två anglikanska kyrkor i USA som beslutat att tillåta äktenskap mellan homosexuella – en kontroversiell förändring som stöddes av Michael Curry, rapporterar The Sun.

Förutom samkönade äktenskap har biskopen under sin karriär uttalat sig i frågor om social rättvisa och invandring.

Han ledde vigseln tillsammans med Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som innan ceremonin beskrev Curry som en ”Fantastisk predikant”.

 

Hyllas av supermodell: ”Ger mig liv”

Vissa av gästerna ska enligt CNN ha uttryckt att predikan var för lång – men på sociala medier verkar de flesta röster om den karismatiske biskopens framförande vara positiva.

”Biskop Michael Curry ger mig liv!”, utropar supermodellen och ikonen Naomi Campbell på Twitter.

https://twitter.com/NaomiCampbell/status/997802011503550464

 

”Skulle kunna göra mig troende”

Den före detta partiledaren för brittiska Labourpartiet tar också till Twitter för att hylla bröllopets otippade huvudperson:

”Michael Curry skulle nästan kunna göra mig troende”, skriver han på sociala medier-plattformen.

https://twitter.com/Ed_Miliband/status/997800032832315393

 

https://twitter.com/SkyNews/status/997804463162298368

 

https://twitter.com/KensingtonRoyal/status/995289850650726400?tfw_site=thesun&ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thesun.co.uk%2Fnews%2F6324261%2Fmichael-curry-us-bishop-royal-wedding-address-meghan-markle-prince-harry%2F

 

https://twitter.com/GMA/status/997803113162555392