Biskopen efter fyndet: ”Häv gravfriden”

Överlevaren Rolf Sörman vill se en ny utredning av katastrofen.
Hålet som syns i den nya dokumentärserien.
Foto: Dplay
Biskopen kräver nya undersökningar av Estonia.
Foto: Dplay

Biskopen Caroline Krook var med i det etiska rådet som tillsattes efter Estoniakatastrofen.

Hon har sett bilderna på hålet i fartygets skrov – och vill att gravfriden hävs.

– Jag tycker att det är en väldigt stor skillnad nu, säger hon till Sveriges Radio.

Ett fyra meter avlångt hål i M/S Estonias skrov. Det visar bilder som tagits till dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”.

Teamet använde sig av en dykarrobot för att göra upptäckten. Därmed bröt de mot gravfriden på platsen.

Biskopen Caroline Krook är tidigare medlem i det etiska råd som beslutade om att skydda vraket. Hon anser att gravfriden nu bör hävas.

– När det kommer så konkreta uppgifter om det här hålet i vraket känns det som att man måste gå vidare nu och ta reda på vad som har hänt, säger hon i Sveriges Radios ”Studio Ett”.

Skulle skydda från plundring

Gravfriden trädde i kraft 1 juli 1995 för att skydda fartyget från plundring. Även ett tiotal andra länder, bland annat Storbritannien, har skrivit på avtalet.

För att häva beslutet skulle det krävas en lagändring i Sverige och de andra länder som avtalet omfattar. Men Caroline Krook uppmanar den svenska regeringen att legalisera undersökningar av Estonia.

– Gravfriden var ju för att skydda från sportdykare och vrakplundring. Att det liksom inte skulle bli turistmål för dykare att ge sig ut till Estonia. Men jag tycker att det är en väldigt stor skillnad nu, säger hon till SR.

I ett gemensamt uttalande med Estlands och Finlands regering skriver utrikesminister Ann Linde (S) att länderna kommer att utvärdera och kontrollera informationen i den nya dokumentärserien. Samtidigt skriver de att man förlitar sig på haverikommissionens slutrapport från 1997.

”Våra länder kommer att föra ett nära samarbete i frågan”, skriver länderna i uttalandet. 

Ångström kräver att sekretessen lyfts för att lösa orsaken till katastrofen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.