Biskop Eva Brunne utsattes för hatstorm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Jag har fått massor av mejl och samtal, många till stöd men också många ifrågasättande", säger Eva Brunne, biskop i Stockholm, om reaktionerna på nätet.
Brunne själv har tidigare kommenterat klimatet i sociala medier. Men trots hatet låter hon sig inte tystas. "Det finns bara en väg och det är kärlekens väg", säger Brunne.
Foto: MAGNUS ARONSSON
Eva Brunnes eget inlägg på sin Facebooksida. Hon har även skrivit om det på Twitter.
Eva Brunne på Expressens valscen i september 2014.
Foto: Cornelia Nordström
Exempel på reaktioner på Twitter. Martin Garlöv, till vardags kommunikationsstrateg för Svenska kyrkan i Lund, har anmält andra, gröve reaktioner. "En märklig sak är att de som kritiserar biskop Eva för att inte stå upp för de kristna som blir trakasserade och dödshotade i Mellanöstern, just hotar och trakasserar en kristen kvinna i Stockholm", säger Garlöv.

Biskop Eva Brunne föreslog hur man tillfälligt kan öppna kyrkan för människor från andra religioner genom att bära ut kristna symboler och peka ut vägen mot Mecka.

Då möttes hon av en hatstorm och kallades  "muslimhora", men själv säger hon att hon aldrig kommer ge sig.

– Det finns bara en väg och det är kärlekens väg, säger Brunne.

Under ett styrelsesammanträde i Sjömanskyrkan i Stockholm för tio månader sedan förde man samtal om vad kyrkan skulle kunna göra för att ge plats åt människor med annan tro, om situationen skulle uppstå.

Scenariot var att ett fartyg anländer till huvudstaden och besättningen inte kan ta sig till en moské eller ett hinduiskt tempel.

Eva Brunne, biskop i Stockholm, föreslog då att tillfälligt lyfta ut kristna symboler, märka ut riktningen mot Mecka och på så vis göra kyrkan ett temporärt rum för alla som vill be – oavsett trostillhörighet.

Brunnes förslag har cirkulerat på nätet under veckan och mötts av både ris och ros.

Patrik Pettersson, präst vid Oscars församling i Stockholm, kallar Brunnes förslag för "socialdemokratisk kyrkopolitik” och Kicki Wetterberg, föreståndade vid Sjömanskyrkan, är även hon kritisk.

– Jag har inga problem med att muslimska eller hinduiska sjömän kommer hit och ber. Men jag anser att vi är en kristen kyrka, så vi behåller symbolerna. Om jag besöker en moské ber jag inte dem ta ner sina symboler. Det är ju mitt val att gå in där, säger hon till tidningen Dagen.

Känner stöd

Men utöver ris och ros har Brunne även blivit utsatt för grova påhopp och trakasserier.

Brunne har bland annat kallats “muslimhora” och i sociala medier har vissa individer önskat livet ur biskopen.

Eva Brunnes eget inlägg på sin Facebooksida. Hon har även skrivit om det på Twitter.

    Till Expressen säger Brunne att hon välkomnar åsikter men att det finns en gräns.

– Jag har fått massor av mejl och samtal, många till stöd men också många ifrågasättande. De flesta kan jag resonera med och vi kan åtminstone enas om att vara oeniga. Man får vara kritisk i vår kyrka. Vi är drygt sex miljoner medlemmar och det ryms många åsikter. Så ska det vara, säger Brunne.

På Facebook har personer försökt att starta stödkampanjer för Brunne.

"#backaeva och #rörinteminbiskop har startats på Facebook. Så fint att jag gråter på tunnelbanan", skriver en person på Twitter.

– Jag känner fantastiskt stöd från kollegor och allmänhet och det värmer förstås. Många som inte tar ställning i frågan är upprörda över nivån och aggressiviteten. Tyvärr är det många som samtidigt berättar att de också utsätts för hat och hot i sina arbeten och vardagen, säger Brunne.

"Det är märkligt"

En som har noterat de aggressiva påhoppen mot biskopen är Martin Garlöv, till vardags kommunikationsstrateg för Svenska kyrkan i Lund.

Han har anmält flera av de inlägg som skrivits till Brunne på Twitter.

– En märklig sak är att de som kritiserar biskop Eva för att inte stå upp för de kristna som blir trakasserade och dödshotade i Mellanöstern, just hotar och trakasserar en kristen kvinna i Stockholm. Så dumt, så ledsamt, säger Garlöv.

Brunne själv har tidigare kommenterat klimatet i sociala medier.

Men trots hatet låter hon sig inte tystas.

– Inga hot kan ändra min åsikt. Stå stark! Det finns bara en väg och det är kärlekens väg! Jag är själv glad över att tro på den Gud som blev människa i Jesus. Den tron förkunnar jag varje dag nu och fortsatt. Dock vill jag inte i min trygga tro vara snål mot dem som behöver vår hjälp för att kunna be när de är långt hemifrån och inte på något enkelt sätt hitta den möjligheten. Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det. Hebréerbrevet 13:2, säger Brunne.

"Gästfritt och generöst"

I sociala medier har vissa tolkat Brunnes förslag som att man permanent och helt och hållet ska lyfta ut kristna symboler ur den svenska kyrkan.

Men så är inte fallet.

– Jag gav exempel på det som sker i en del av våra sjukhuskapell. Man inbjuder människor av annan tro att be i kapellet. Gästfritt och generöst för de som på egen hand inte kan ta sig till ett bönerum i den egna traditionen, säger Brunne, och fortsätter:

– Jag vill betona att detta inte är ett generellt biskopspåbud. Det finns hinduiska och buddhistiska tempel, moskéer och synagogor i Stockholm. Människor av annan tro som bor i vår stad hittar naturligtvis till dem. Vårt samtal gällde dem som inte på något enkelt sätt kan orientera i vår stad. Inga andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.