Marcus Birro tillsammans med Sverigdemokraternas riksdagsledamot Linus Bylund och vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. Foto: Mikael SjöbergMarcus Birro tillsammans med Sverigdemokraternas riksdagsledamot Linus Bylund och vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. Foto: Mikael Sjöberg
Marcus Birro tillsammans med Sverigdemokraternas riksdagsledamot Linus Bylund och vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. Foto: Mikael Sjöberg
Marcus Birro, Linus Bylund och Mattias Karlsson. Foto: Mikael SjöbergMarcus Birro, Linus Bylund och Mattias Karlsson. Foto: Mikael Sjöberg
Marcus Birro, Linus Bylund och Mattias Karlsson. Foto: Mikael Sjöberg
"Vi vill inte bli störda", säger Linus Bylund till Expressen. Foto: Mikael Sjöberg"Vi vill inte bli störda", säger Linus Bylund till Expressen. Foto: Mikael Sjöberg
"Vi vill inte bli störda", säger Linus Bylund till Expressen. Foto: Mikael Sjöberg
Linus Bylund (SD) och Marcus Birro. Foto: Mikael SjöbergLinus Bylund (SD) och Marcus Birro. Foto: Mikael Sjöberg
Linus Bylund (SD) och Marcus Birro. Foto: Mikael Sjöberg
Här äter Marcus Birro lunch med SD-topparna Linus Bylund och Mattias Karlsson på en restaurang i Stockholm. Foto: Mikael SjöbergHär äter Marcus Birro lunch med SD-topparna Linus Bylund och Mattias Karlsson på en restaurang i Stockholm. Foto: Mikael Sjöberg
Här äter Marcus Birro lunch med SD-topparna Linus Bylund och Mattias Karlsson på en restaurang i Stockholm. Foto: Mikael Sjöberg

Birros hemliga möte med SD-toppen

Publicerad

Här äter Marcus Birro lunch med SD-topparna.

Vid 13-tiden satt författaren på en restaurang i Gamla stan tillsammans med SD-topparna Mattias Karlsson och Linus Bylund.

– Vi vill inte bli störda, säger Linus Bylund till Expressen.

Tidigare under dagen har Birro uppmanat KD att kontakta honom efter att Hägglund meddelat sin avgång.

Vid 13-tiden på torsdagen satt Marcus Birro och åt lunch på restaurangen Da Peppe i Gamla stan i Stockholm tillsammans med Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

När Expressen ville ställa frågor lämnade Mattias Karlsson mötet.

– Jag ska till statsministerns frågestund, sa han och reste sig och tog Birro i handen.

– Det var trevligt att träffas, sade Sverigedemokraternas partiledare när han reste sig från bordet och tog i hand med Marcus Birro som svarade:

– Ja, vi hörs.

Inte heller Marcus Birro var intresserad av att tala med Expressen.

– Jag vill inte prata med er. Aldrig i livet. Hälsa Thomas Mattsson.

Marcus Birro har kommenterat mötet med SD-topparna för tidningen Metro.

– Nej, jag har ingen ambition att engagera mig i SD. Jag anser också att jag är fri att äta lunch med vem jag vill. Det får man i ett fritt land, skriver han i ett mejl till tidningen.

Inga värvningsplaner

Expressen träffade senare Mattias Karlsson i samband med statsministerns frågestund.

– Vi käkade bara lunch. VI har vissa delade erfarenheter av att utstå ganska mycket hat och hot på grund av våra åsikter. Då kan det vara intressant att utbyta erfarenheter av sådant.

Försöker du värva honom?

– Nej, jag har inga sådana planer.

På lunchmötet deltog även Sverigedemokraternas riksdagsledamot Linus Bylund.

– Vi vill gärna vara i fred. Du kan ringa mig sen, sa Linus Bylund till Expressen på restaurangen.

"Ville diskutera idé"

Senare i telefon säger han att de träffades för att Marcus Birro ville diskutera en idé med de två politikerna.

– Jag kan inte säga så mycket kring detaljer, säger Bylund och fortsätter:

– Det handlar om en turné där han vill ha med mig. Tanken är att det ska vara jag, Mattias, han, Mikael Wiehe och Timbuktu.

Det låter som en brokig skara människor?

– Jag får stanna där.

När det tidigare under dagen stod klart att Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna så var Marcus Birro snabb med att erbjuda sina tjänster.

Kandiderat till partiledare

"Göran Hägglund avgår. Hör av er, KD...", skrev författaren på sin Facebook-sida.

Marcus Birro har tidigare varit uttalad kristdemokrat och 2011 meddelade han att han ställde upp som partiledarkandidat i partiet. En kandidatur som drogs tillbaka ett dygn senare.

Kort efter att Hägglund meddelade sin avgång skrev Marcus Birro ett blogginlägg om händelsen, där han skrev att beskedet kommit väldigt plötsligt.

"Jag hörde Hägglund i P1 för någon vecka sedan och hörde då också att KD backat i varje val de senaste fyra valen. Det är häpnadsväckande dåligt. Samtidigt har Hägglund haft starkt stöd i toppen av partiet och alltid uppfattats som väldigt sympatiskt och kunnig även utanför de egna leden."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag