Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birro utmanar Göran Hägglund

Författaren, journalisten och tv-personligheten Marcus Birro, 39, vill bli ny partiledare för Kristdemokraterna, avslöjar han i dagens Expressen.
Samtidigt säger den sparkade ministern Mats Odell, 64, att han utmanar Göran Hägglund, 52, om posten.
På en presskonferens i Stockholm klockan 14 ska han motivera varför.
- Fler kandidater kommer att träda fram den närmaste tiden, säger en centralt placerad källa inom Kristdemokraterna till Expressen.se.
Om mindre än fyra månader kan Kristdemokraterna ha en ny partiledare - efter sju år med Göran Hägglund.
Det finns redan minst tre kandidater:
* Sittande partiledaren Göran Hägglund har vid upprepade tillfällen sagt att han vill fortsätta, och att han känner att han har stort förtroende i partiet. Ändå tror många i partiet nu att hans dagar är räknade.
- Jag skulle inte bli förvånad om han meddelar sin avgång redan den här veckan, säger en partiföreträdare från det Hägglundkritiska distriktet Uppsala.

Odell tänkte om

* Den sparkade kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell sade tidigare att inte var beredd att utmana Göran Hägglund. Sedan dess har han nominerats till jobbet av distrikten i Uppsala och Stockholms län - och nu tänkt om.
På en presskonferens i Stockholm i dag motiverar han varför han nu tar en öppen strid med Göran Hägglund.

Måste lämna

Samtidigt säger centralt placerade källor inom Kristdemokraterna att den av de två som förlorar måste lämna politiken.
* Den tredje partiledarkandidaten är också den mest oväntade. Författaren, journalisten och tv-personligheten Marcus Birro. Han avslöjar i dag i Expressen att han redan varit i kontakt med valberedningens ordförande.
- Jag hoppas de inte ser mig som enbart "kändis" utan en samhällsskribent med hjärtat i många av de frågor KD driver, säger Birro bland annat i dagens Expressen.
- Jag vill bli ny partiledare för Kristdemokraterna - och nu har partiet chansen att göra något helt unikt.

"Spännande"

Marcus Birro har under en längre tid haft kontakt med flera ledande kristdemokrater.
En av dem - riksdagsledamoten Mikael Oskarsson från Uppsala - hör till dem som i dag öppet kräver Göran Hägglunds avgång.
- Jag tycker det är väldigt spännande att Marcus Birro vill bli partiledare. Jag välkomnar hans kandidatur och tror att han skulle kunna dra helt nya grupper till partiet, säger Oskarsson i dagens Expressen.
Partiledaren Göran Hägglund välkomnar fler kandidater, sa han i går kväll till nyhetsbyrån TT.

Flera möjliga kandidater

En av dem kan bli Kristdemokraternas populäraste kommunpolitiker, Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd. Så sent som i fredags sa Germundsson till Expressen.se att han inte stänger några dörrar i nuläget.
Det spekuleras också i att partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, som hittills sagt nej till att kandidera, skulle ändra sig - om tillräckligt många distrikt uttalar sitt stöd för henne. En annan tänkbar kvinnlig kandidat är Uppsalas kommunalråd Ebba Busch, tidigare medlem av partistyrelsen och känd Hägglundkritiker.
Expressen.se har sökt Göran Hägglund, men enligt pressekreteraren Martin Kits vill han i nuläget inte svara på några frågor.
Om två veckor går tiden ut för nomineringar inför rikstinget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.