Birro utmanar Göran Hägglund

Publicerad
Uppdaterad
Författaren, journalisten och tv-personligheten Marcus Birro, 39, vill bli ny partiledare för Kristdemokraterna, avslöjar han i dagens Expressen.
Samtidigt säger den sparkade ministern Mats Odell, 64, att han utmanar Göran Hägglund, 52, om posten.
På en presskonferens i Stockholm klockan 14 ska han motivera varför.
- Fler kandidater kommer att träda fram den närmaste tiden, säger en centralt placerad källa inom Kristdemokraterna till Expressen.se.
Om mindre än fyra månader kan Kristdemokraterna ha en ny partiledare - efter sju år med Göran Hägglund.
Det finns redan minst tre kandidater:
* Sittande partiledaren Göran Hägglund har vid upprepade tillfällen sagt att han vill fortsätta, och att han känner att han har stort förtroende i partiet. Ändå tror många i partiet nu att hans dagar är räknade.
- Jag skulle inte bli förvånad om han meddelar sin avgång redan den här veckan, säger en partiföreträdare från det Hägglundkritiska distriktet Uppsala.

Odell tänkte om

* Den sparkade kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell sade tidigare att inte var beredd att utmana Göran Hägglund. Sedan dess har han nominerats till jobbet av distrikten i Uppsala och Stockholms län - och nu tänkt om.
På en presskonferens i Stockholm i dag motiverar han varför han nu tar en öppen strid med Göran Hägglund.

Måste lämna

Samtidigt säger centralt placerade källor inom Kristdemokraterna att den av de två som förlorar måste lämna politiken.
* Den tredje partiledarkandidaten är också den mest oväntade. Författaren, journalisten och tv-personligheten Marcus Birro. Han avslöjar i dag i Expressen att han redan varit i kontakt med valberedningens ordförande.
- Jag hoppas de inte ser mig som enbart "kändis" utan en samhällsskribent med hjärtat i många av de frågor KD driver, säger Birro bland annat i dagens Expressen.
- Jag vill bli ny partiledare för Kristdemokraterna - och nu har partiet chansen att göra något helt unikt.

"Spännande"

Marcus Birro har under en längre tid haft kontakt med flera ledande kristdemokrater.
En av dem - riksdagsledamoten Mikael Oskarsson från Uppsala - hör till dem som i dag öppet kräver Göran Hägglunds avgång.
- Jag tycker det är väldigt spännande att Marcus Birro vill bli partiledare. Jag välkomnar hans kandidatur och tror att han skulle kunna dra helt nya grupper till partiet, säger Oskarsson i dagens Expressen.
Partiledaren Göran Hägglund välkomnar fler kandidater, sa han i går kväll till nyhetsbyrån TT.

Flera möjliga kandidater

En av dem kan bli Kristdemokraternas populäraste kommunpolitiker, Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd. Så sent som i fredags sa Germundsson till Expressen.se att han inte stänger några dörrar i nuläget.
Det spekuleras också i att partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, som hittills sagt nej till att kandidera, skulle ändra sig - om tillräckligt många distrikt uttalar sitt stöd för henne. En annan tänkbar kvinnlig kandidat är Uppsalas kommunalråd Ebba Busch, tidigare medlem av partistyrelsen och känd Hägglundkritiker.
Expressen.se har sökt Göran Hägglund, men enligt pressekreteraren Martin Kits vill han i nuläget inte svara på några frågor.
Om två veckor går tiden ut för nomineringar inför rikstinget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag