Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgitte, 24, dog av rabies efter hundbett på drömsemestern

Djurälskaren Birgitte Kallestad från Norge dog två månader efter att hon räddade en hundvalp som bet henne när hon var på semester i Filippinerna.
Birgitte Kallestad avled på centralsjukhuset i Førde. Foto: Helse Førde

Birgitte Kallestad från Norge dog efter att ha blivit smittad av rabies på en semesterresa till Filippinerna.

Den djurälskande 24-åringen blev biten av en hundvalp som hon räddade från gatan under en mopedtur.

Det tog två månader innan hon insjuknade, och familjen vill nu varna andra som reser till områden där det finns rabiessmitta.

I ett pressmeddelande till norska medier förklarar familjen att Birgitte Kallestad hade åkt på semester till Filippinerna i februari tillsammans med några vänner. 

Under en mopedtur hade de hittat en ”hjälplös valp” vid vägkanten som 24-åringen lyfte upp och tog med sig hem.

De tog hand om den skadade hundvalpen som tillfrisknade, och snart lekte den med Birgitte och hennes vänner och delade ut ett flertal lekfulla bett ”på valpvis”. 

Familjen skriver att då 24-åringen själv arbetade inom sjukvård såg hon till att tvätta de små skråmor hon och vännerna fick.

”Ingen kopplade sjukdomen till hundbetten”

På sin Instagram delade Birgitte Kallestad med sig av bilderna från semestern, och hur hon sedan återgick till vardagen och arbetet på det lokala sjukhuset.

Först två månader efter att hon kommit hem till Førde, syd-västra Norge, blev hon sjuk.

”Ingen kopplade de små skråmorna från semestern till sjukdomen, allra minst hon. Sjukdomen utvecklade sig och läkarna kämpade med att ta reda på vad som var fel. Hon besökte läkare flera gånger och blev till slut inlagd. En läkare menade på att symptomen liknade rabies,” skriver familjen i pressmeddelandet.

Under helgen bekräftades det att 24-åringen fått rabies.

Birgitte Kallestad avled i måndags.

Familjen vill nu varna andra som reser till områden där det finns rabies att vara medvetna om riskerna.

Första rabies-fallet i Norge sedan 1815 

Rabies-fallet är det första på fastlandet i Norge sedan 1815. 

Rabies är så gott som alltid en dödlig sjukdom när symptom börjat visa sig, enligt svenska Folkhälsomyndigheten

Sjukdomen har ofta en lång inkubationstid och man kan man förhindra sjukdom genom att omedelbart efter smittillfället vaccinera och ge specifikt immunglobulin, skriver myndigheten på sin hemsida. 

Rabies är en virussjukdom som överförs mellan djur och människa. Enligt Folkhälsomyndigheten har överföring mellan människor aldrig rapporterats. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.