Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Birgitta tjatade på Ulf om att bli ihop – berättar om relationen

Moderatledaren Ulf Kristersson träffade sin kärlek Birgitta Ed hemma i Strängnäs 1984, där de både var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Han var 20 år, hon 15. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / IBLA
När Ulf Kristersson var ung var han extremt formell och lite av en besserwisser, enligt frun Birgitta Ed som intervjuas i Svensk damtidning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

När Ulf Kristersson var ung var han extremt formell och lite av en besserwisser. 

Det berättar hans hustru Birgitta Ed för Svensk Damtidning – som trots allt blev förälskad i den ambitiöse politikern och "fick tjata jättelänge" för att de skulle bli ihop.

– Och jag brukar nöja mig med att säga att utan Birgittas initiativförmåga hade det aldrig blivit något, säger M-ledaren till veckotidningen.     

Moderatledaren Ulf Kristersson träffade sin kärlek Birgitta Ed hemma i Strängnäs 1984, där de både var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Han var 20 år, hon 15.  

Paret har hängt ihop sedan dess. 

De bor kvar i Strängnäs och föräldrar till tre tonårsdöttrar.

I en intervju med Svensk Damtidning berättar Kristersson och hustrun om hur de träffades. Brigitta Ed beskriver den unge Ulf som extremt formell, en "elevrådsordförandetyp" med besserwisserdrag. 

Trots det blev hon förälskad och "fick tjata jättelänge" för att de två skulle få ihop det. 

– Och jag brukar nöja mig med att säga att utan Birgittas initiativförmåga hade det inte blivit något, säger Kristersson själv till veckotidningen.  

 

Birgitta Ed och Ulf Kristersson år 2000. Foto: SUVAD MRKONJIC

 

LÄS MER: Birgitta Ed sa ja till Ulf Kristersson två gånger 

 

Adopterade döttrarna från Kina 

Paret gifte sig 1991. De försökte skaffa barn men lyckades inte, och bestämde sig för att adoptera i stället. Valet av adoptionsland, Kina, var enkelt. Birgitta, som arbetar i PR-branschen, hade jobbat där och blivit mycket förtjust i landet. 

År 2000 blev de föräldrar till äldsta dottern Siri, i dag 17. Fyra år senare blev de föräldrar till Ellen och Signe, i dag 14. 

Den gången tog det längre tid för barnen att knyta an, berättar paret för Svensk Damtidning. 

– De var trygga så länge de hade varandra och var inte särskilt intresserade av några föräldrar. De var så tydligt ett team som fjärmade sig från omvärlden och jag minnas att jag frågade mig själv om vi skulle fixa det, säger Birgitta till veckotidningen. 

 

LÄS MER: Fem saker du inte visste om Kristersson 

 

Paret på representationsmiddag på Stockholm Slott, 3 december 2013. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK ÖSTERBERG ALL OVER PRESS SWE

"För Ulf är inget omöjligt att lära sig"

Efter valet i höst kan Ulf Kristersson bli statsminister. Ska man tro hustrun Birgitta har han flera bra kvaliteter. På Svensk Damtidnings fråga om vad det bästa med maken är svarar hon: 

– Det är det ständiga engagemanget och nyfikenheten. För Ulf är inget omöjligt att lära sig eller engagera sig i, och sådan är jag med. Sedan har han ett stort engagemang för människor som inte är lika privilegierade eller lyckligt lottade som vi, och det engagemanget delar ju även jag som kristen.