Moderatledaren Ulf Kristersson träffade sin kärlek Birgitta Ed hemma i Strängnäs 1984, där de både var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Han var 20 år, hon 15. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / IBLAModeratledaren Ulf Kristersson träffade sin kärlek Birgitta Ed hemma i Strängnäs 1984, där de både var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Han var 20 år, hon 15. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / IBLA
Moderatledaren Ulf Kristersson träffade sin kärlek Birgitta Ed hemma i Strängnäs 1984, där de både var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Han var 20 år, hon 15.  Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / IBLA
När Ulf Kristersson var ung var han extremt formell och lite av en besserwisser, enligt frun Birgitta Ed som intervjuas i Svensk damtidning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENNär Ulf Kristersson var ung var han extremt formell och lite av en besserwisser, enligt frun Birgitta Ed som intervjuas i Svensk damtidning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
När Ulf Kristersson var ung var han extremt formell och lite av en besserwisser, enligt frun Birgitta Ed som intervjuas i Svensk damtidning. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Birgitta tjatade på Ulf om att bli ihop – berättar om relationen

Publicerad

När Ulf Kristersson var ung var han extremt formell och lite av en besserwisser. 

Det berättar hans hustru Birgitta Ed för Svensk Damtidning – som trots allt blev förälskad i den ambitiöse politikern och "fick tjata jättelänge" för att de skulle bli ihop.

– Och jag brukar nöja mig med att säga att utan Birgittas initiativförmåga hade det aldrig blivit något, säger M-ledaren till veckotidningen.     

Moderatledaren Ulf Kristersson träffade sin kärlek Birgitta Ed hemma i Strängnäs 1984, där de både var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Han var 20 år, hon 15.  

Paret har hängt ihop sedan dess. 

De bor kvar i Strängnäs och föräldrar till tre tonårsdöttrar.

I en intervju med Svensk Damtidning berättar Kristersson och hustrun om hur de träffades. Brigitta Ed beskriver den unge Ulf som extremt formell, en "elevrådsordförandetyp" med besserwisserdrag. 

Trots det blev hon förälskad och "fick tjata jättelänge" för att de två skulle få ihop det. 

– Och jag brukar nöja mig med att säga att utan Birgittas initiativförmåga hade det inte blivit något, säger Kristersson själv till veckotidningen.  

 

Birgitta Ed och Ulf Kristersson år 2000.Foto: SUVAD MRKONJIC

 

LÄS MER: Birgitta Ed sa ja till Ulf Kristersson två gånger 

 

Adopterade döttrarna från Kina 

Paret gifte sig 1991. De försökte skaffa barn men lyckades inte, och bestämde sig för att adoptera i stället. Valet av adoptionsland, Kina, var enkelt. Birgitta, som arbetar i PR-branschen, hade jobbat där och blivit mycket förtjust i landet. 

År 2000 blev de föräldrar till äldsta dottern Siri, i dag 17. Fyra år senare blev de föräldrar till Ellen och Signe, i dag 14. 

Den gången tog det längre tid för barnen att knyta an, berättar paret för Svensk Damtidning. 

– De var trygga så länge de hade varandra och var inte särskilt intresserade av några föräldrar. De var så tydligt ett team som fjärmade sig från omvärlden och jag minnas att jag frågade mig själv om vi skulle fixa det, säger Birgitta till veckotidningen. 

 

LÄS MER: Fem saker du inte visste om Kristersson 

 

Paret på representationsmiddag på Stockholm Slott, 3 december 2013.Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS PATRIK ÖSTERBERG ALL OVER PRESS SWE

"För Ulf är inget omöjligt att lära sig"

Efter valet i höst kan Ulf Kristersson bli statsminister. Ska man tro hustrun Birgitta har han flera bra kvaliteter. På Svensk Damtidnings fråga om vad det bästa med maken är svarar hon: 

– Det är det ständiga engagemanget och nyfikenheten. För Ulf är inget omöjligt att lära sig eller engagera sig i, och sådan är jag med. Sedan har han ett stort engagemang för människor som inte är lika privilegierade eller lyckligt lottade som vi, och det engagemanget delar ju även jag som kristen.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag