Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgitta Ohlsson: Nej till EU – stöttar Wikström

Birgitta Ohlsson säger nej till plats på EU-listan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Cecilia Wikström får stöd av Ohlsson.
Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Birgitta Ohlsson kommer inte kandidera till EU-parlamentet och visar nu i stället öppet sitt stöd för petade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L). Det skriver hon på Facebook: 

”Trots turbulensen vet jag också att det finns ett tillräckligt stort hjärta för att låta Cecilia Wikström vara kvar”, skriver hon. 

Sedan Liberalernas nuvarande EU-parlamentariker Cecilia Wikström petats från EU-listan på grund av sidouppdrag har det spekulerats i vilket namn som kan komma att ersätta henne. Den tidigare L-toppen Birgitta Ohlsson har varit ett av namnen som förekommit. 

Men på Facebook skriver hon nu att hon inte är intresserad. 

Jag har de två senaste veckorna lyssnat på, läst och lojalt tänkt på alla de partikamrater som kontaktat mig angående att leda Liberalernas valrörelse och toppa Europaparlamentslistan. Jag är rörd, tacksam och stolt över de förhoppningar ni satt kring mig, både nya partivänner och gamla, förväntade och oförväntade personer i partiet och tidigare, nuvarande och från några som kommer att utgöra det framtida ledarskapet”, skriver hon. 

Hon motiverar sitt beslut att säga nej med att hon vill vara med sina döttrar, och nämner de facto att den yngsta föddes bara tio dagar efter valet 2010.   

Detta år i England har jag lovat henne och storasystern att faktiskt vara hemma mera, hämta och lämna på skolan och vara ledig hela helger. Detta löfte vill jag hålla”.

Stöttar Cecilia Wikström

I stället stöttar hon nu alltså den petade Cecilia Wikström, som själv sagt att hon vill sättas tillbaka på listan för att åtminstone ha chansen att personkryssa sig in för en plats i EU-parlamentet igen. 

Trots turbulensen vet jag också att det finns ett tillräckligt stort hjärta för att låta Cecilia Wikström vara kvar som kandidat någonstans på listan. Förlåtelse är svårt, men samtidigt mycket stort. Att mista hennes kunskap, glöd och väljarkapacitet i slutspurten vore olyckligt. Väljarna bör få avgöra hennes öde”, skriver hon. 

Birgitta Ohlsson visar sitt stöd till Cecilia Wikström (L).
Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt skriver Birgitta Ohlsson att hon inte stänger dörren för gott. 

Jag stänger härmed inte mitt partipolitiska engagemang för all framtid. Partiets vägval är oerhört viktigt i den tid vi lever nu. Att kunna stå stadigt i den liberala myllan när populismens vindar viner”. 

Jan Björklund kommer att lämna som partiledare i juni.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Utmanade Jan Björklund

Birgitta Ohlsson, som tidigare bland annat varit statsråd, lämnade politiken i samband med att hon ansåg sig besegrad i partiledarstriden mot Jan Björklund 2017. Hon var en av de namn som det spekulerades i om att ta över partiet nu när Björklund aviserat att han ska lämna. Även vad gäller det har Birgitta Ohlsson sagt att det inte är intressant. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.