Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgitta Ohlssons besked – blir inte ny partiledare

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Birgitta Ohlsson lämnade politiken efter att ha förlorat kampen om partiledarrollen.

Men när Jan Björklund nu lämnar posten har hon inga planer på att ställa upp som kandidat.

”Jag har ingen önskan eller längtan att återvända till svensk partipolitik”, skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Den tidigare EU- och demokratiministern lämnade Liberalerna och politiken 2017, efter att ha utmanat Jan Björklund i rollen som partiledare. Sedan hans kommande avgång offentliggjordes tidigare i veckan har spekulationerna om nästa partiledare satt i gång.

Klart är i alla fall att det inte blir Birgitta Ohlsson, berättar hon själv i ett inlägg på Facebook under lördagen.

”Tack för alla omtänksamma mail! De värmer enormt ❤️ Men jag har ingen önskan eller längtan att återvända till svensk partipolitik”, skriver hon.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157201985331654&set=a.438542396653&type=3

Birgitta Ohlsson har nämnts som möjlig kandidat

På flera håll har Ohlsson varit en av storfavoriterna att ta över partiledarposten. Andra namn som spekulerats kring har varit ex-ministern Nyamko Sabuni, EU-kommissionären Cecilia Malmström, den integrationspolitiska talespersonen Gulan Avci och riksdagsledamoten Johan Pehrson.

Hittills har både Cecilia Malmström och Gulan Avci sagt att de inte planerar att ställa upp.

Ohlsson meddelade i september 2017 att hon gav upp kampen mot den sittande partiledaren Björklund, efter att ha förlorat Liberalerna i Stockholms provval. I en debattartikel i Expressen skrev hon då att partiet hade ett ”akut” behov av förnyelse.

”Jag erbjöd öppet för partimedlemmarna ett alternativ till den nuvarande partiledaren vars opinionssiffror gått bakåt de senaste tio åren”, skrev hon i debattartikeln.