Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgitta Ohlsson om striden:"Det var tufft"

Riksdagspolitikerns kommande bok "Duktiga flickors revansch" är en feministisk pamflett.
Foto: Mikael Sjöberg
<p>Birgitta Ohlsson i mitten, när Liberalerna bytte namn till just Liberalerna från Folkpartiet.</p>
Foto: Stefan Jerrevång / TT NYHETSBYRÅN
I höstas var det tufft för Birgitta Ohlsson och hon beskriver möten som "mobbningliknande".
Foto: Malin Roos

Att vara duktig flicka har tagit henne till det politiska toppskiktet.

Men det har kostat också, hela livet.

När hon var liten och placerades mellan de stökiga pojkarna i klassrummet, när hon som stridbar riksdagsledamot kallades till upptuktningsmöte hos en högt uppsatt manlig politiker.

Men värst var krisen i höstas.

I en ny bok berättar Birgitta Ohlsson om mobbningsmötena och utfrysningen när hon gick emot partiledningen - smällen var så hård att hon fortfarande överväger att lämna politiken.

– Det som hände gav mig en oväntad möjlighet att tänka till "vad vill jag göra med mitt liv?"

Liberalernas starka kvinna nämner inte Jan Björklund en enda gång.

Hon har några timmar tidigare jublat på Instagram över att hennes bok ligger etta på Adlibris topplista innan den ens har kommit ut.

När vi ses är den nere på fjärde plats.

– Tur det hanns ta en skärmdump i alla fall. Man är ju lite tävlingsmänniska, säger Birgitta Ohlsson, 41.

Birgitta Olsson: "Jag var den tysta, blyga flickan".
Foto: Malin Roos

Riksdagspolitikerns kommande bok "Duktiga flickors revansch" (Bokförkaget Forum) är en feministisk pamflett. En tidsresa genom vunna feministiska segrar historiskt men också en skildring av priset man får betala för att vara flicka. Framförallt duktig flicka.

– Jag var den tysta blyga och duktiga flickan som kom ut ur tysthetsgarderoben när jag slutade gymnasiet, men duktig fortsatte jag att vara. Det kom en massa böcker kring millennieskiftet där ordet "duktig" blev som en diagnos. Jag har gått och stört mig på det. Alla kvinnor jag känner som inte är födda med guldsked i mun och som har lyckats, har gjort det för att det är duktiga flickor, säger Birgitta Ohlsson.

– Därför ville jag skriva den här boken.

Du tar avstamp år 1864 då "mannen förlorar laglig rätt att aga sin hustru". Just i dag föreslås en avkriminalisering av våld i hemmet i Ryssland och i USA har Donald Trump stramat åt aborträtten. Vad händer?

– Så länge du inte får några brutna revben är kvinnomisshandel att jämställa med en trafikförseelse i Putins Ryssland. Det är en påminnelse om att feminism måste erövras av varje generation. Jag kan känna att det har kommit en ung generation kvinnor som tar allting för givet, det kan behövas en väckarklocka. USA och Ryssland är enormt stora maktbärarländer. Nu ser man hur tunn fernissan är. Det är ännu viktigare nu för kvinnor att kämpa tillsammans och faktiskt tänka på sig själva.

Birgitta Ohlssons bok.

"Åh, alla dessa män som idiotförklarat mig och min intelligens, som underskattat och motarbetat mig. Jag tackar er för min karriär", skriver du i boken.

– Ja, men det har sporrat mig enormt mycket. Jag har aldrig varit en bulldozerfeminist, däremot om det har varit en post som jag har ansett mig förtjäna, som EU-minister, då har jag inga problem att säga det. Jag är öppen med att makt är viktigt annars kan du inte förändra.

"Jag kräver ingenting, jag vill ha allt" citerar du Ingrid Bergman, det låter som någon med storhetsvansinne?

– Nej, tvärtom, kvinnor ska inte behöva välja mellan familj och karriär utan se sig mer som självklara överallt. En gång när jag skulle skriva ett linjetal i politiken var det en manlig journalist som sa "är det inte lite väl pretentiöst?". Hur många manliga ministrar som helst i regeringen höll linjetal, men de blev inte kallade pretentiösa.

– Jantelagen drabbar kvinnor mycket mer skoningslöst. Kvinnor som inte går i ledband, skaver. Men det är för mycket kamratband i politiken, för många som har känt varandra sedan tonåren och som håller ihop i. Jag har inte ägnat så mycket tid åt det där, utan kört på och drivit de frågor jag brinner för. Men jag har aldrig begärt makt som inte har varit mig nära, jag levererar väldigt många röster i varje val, till och med flest.

Samtidigt tolkar jag dig som, inte systerskap för systerskapets skull. Hellre en stridbar feministisk man än en mesig kvinna?

– Jag känner, var lojal mot andra kvinnor till de visar motsatsen. Man måste förstå att systerskap förpliktigar också. Jag och Gudrun Schyman kan verkligen ryka ihop i debatter, samtidigt kan jag känna ett systerskap med Gudrun som person. Hon är uppmuntrade och står på i tuffa situationer.

Birgitta Ohlsson och Jan Björklund.
Foto: Lisa Mattisson

Apropå tufft. I höstas var du huvudperson i en maktstrid i Liberalerna som du själv beskrivit som en "politisk torktumlare". Var det typiskt att det var två kvinnor som krävde din avgång, eller överraskande?

– Jag vet inte. Det råkade vara två kvinnor som ville få bort mig, men strukturen var större än så. Det var en välregisserad tillställning.


LÄS MER: Sprickan mellan Birgitta Ohlsson och Jan Björklund


Du håller inte igen om detta. Du skriver om "sju timmar långa mobbningsliknande möten i riksdagsgruppen", om Facebook-inlägg där du beskrevs som värdelös och att du kom till jobbet utan att någon i partitoppen "ens bemödade sig med att fråga hur du mådde".

– Ja, jag har varit med om mycket stormar genom åren i olika politiska sakfrågor och ses nog som stark och tålig. Men det var tufft. Det var tre veckor som mest intensivt och när de veckorna var över och allt släppte blev jag sjuk. Det hade tagit mycket adrenalin. De flesta som hade blivit utsatta för något sådant skulle ligga ledsna hemma men jag gick på mötena, tog tjuren vid hornen. Jag är extremt stolt som person och visar mig sällan svag även om det skakar.

Birgitta Ohlsson fick ett jobberbjudande under krisen i Liberalerna.
Foto: Malin Roos

Samtidigt fick du ett jobberbjudande utanför politiken med bas i London?

– Ja, detta var för första gången som jag kände "nu åker jag i väg". Det var en fin möjlighet, en wow-grej, på ett stort internationellt företag. Men jag insåg att jag inte ville fly från något utan gå till något i så fall.

Har ni pratat ut om "Birgitta-fejden" i partiet, har någon bett om ursäkt?

– Nej, inte direkt men det begär jag inte heller, jag tycker inte att man behöver gå och kråma sig för mig. Man träffar människor hela tiden, sitter i samma korridor, det är bara att gå vidare. Jag är inte långsint.

– Och jag är ingen felfri person heller, jag har saker att tänka på, som att förankra saker bättre. Min stolthet är ett problem för mig i bland.

FAKTA: BIRGITTA OHLSSON

NAMN: Eva Birgitta Ohlsson Klamberg.

FÖDD: 20 juli 1975, uppväxt i Tokarp utanför Linköping.

YRKE: Politiker, riksdagsledamot för Liberalerna.

BOR: Stockholm.

FAMILJ: Maken Mark Klamberg och döttrarna Stella, 6, och Olivia, 2,5 år.

INKOMST: 63 800 kronor (riksdagsledamot).

MAMMA VAR: Speciallärare.

PAPPA VAR: Syokonsulent.

UTBILDNING: Statsvetenskap/internationella relationer vid Stockholms universitet.

KARRIÄR: Ordförande för Liberala Ungdomsförbundet 1999–2002, grundar 2003 det liberalfeministiska nätverket Felira. Mellan 2007 och 2010 ordförande för Liberala kvinnor. Sveriges EU- och demokratiminister i Fredrik i Reinfeldts regering 2010-2014. Blev Liberalernas mest kryssade politiker i Stockholms kommun vid alliansens valnederlag 2014.

AKTUELL: Med boken "Duktiga flickors revansch" (Forum bokförlag) med utgivning nästa vecka.

GODA EGENSKAPER: Energisk och strävsam.

SÄMRE EGENSKAP: Tidsoptimist.

Är du svår att samarbeta med?

– Nej, det skulle jag inte säga, jag tror inte att jag skulle kunna bli ordförande för ett ungdomsförbund eller ett kvinnoförbund och dessutom få dem att växa, om jag inte fick med mig människor. Jag bygger ofta nära band med dem jag jobbar med.

– Det där är en bild som byggs upp runt starka individualistiska kvinnor. Jag är ingen grälsjuk person, jag bråkar inte i onödan. Däremot har jag starka åsikter.

Bråket i höstas uppkom efter att du gått emot partiledaren Jan Björklund i två frågor, stopp för etablering av nya religiösa friskolor, och Björklunds utspel om att regeringen bör bjuda in SD till blocköverskridande samtal. Hur öppet kritisk kan man vara mot "sin" partiledare?

– I bägge frågorna så var den hållning som partiledaren gav uttryck för inget som var beslutat demokratiskt på något landsmöte. Jag stod upp för det som står i partiboken, hade inte jag markerat då hade en del lämnat partiet.

– Man måste kunna tycka olika i ett liberalt parti annars är det inte liberalt.


LÄS MER: Carl B Hamilton: Birgitta Ohlsson är inte Zlatan


Du hyllar två tidigare L-partiledare i boken, Bengt Westerberg och Per Ahlmark, men nämner inte Jan Björklund en enda gång. Anmärkningsvärt.

– Jag har aldrig haft den relationen till honom som person, men jag nämner inte Lars Leijonborg eller Ola Ullsten heller. Jag beskriver dem som jag har haft en nära relation till utifrån vilka frågor man engagerar sig i. Bengt Westerberg hade en passion för feminism, bistånd och flyktingar och fick mig att engagera mig politiskt på allvar.

Bengt Westerberg.
Foto: Robban Andersson

Du har i många år pekats ut som efterträdare till Jan Björklund, är du närmare eller längre ifrån partiledarposten i dag?

– Om jag är intresserad av ett politiskt uppdrag är jag tydlig med att säga det och det har jag inte gjort i den här frågan, det är också ett svar. Den "14:e september-historien" fick mig att tänka till också. Jag har suttit i riksdagen sedan 2002, innan dess var jag ordförande för ungdomsförbundet. Jag tror att det är nyttigt att politiker tänker över om och hur man vill vara kvar i politiken, så att det inte blir slentrianmässigt.

– Jag har inte ens bestämt om jag ska vara kvar i politiken.

Du överväger att hoppa av?

– Det som hände gav mig en oväntad möjlighet att tänka till "vad vill jag göra med mitt liv?", faktiskt. Nu har jag haft så mycket med boken att jag inte haft tid att tänka på den saken. Men vad jag än tar mig för med mitt liv så vill jag vara på en plats där jag känner att jag kan påverka.

Det är skillnad att inte vara i regeringsställning med ministerroll?

– Absolut. Det är ingen hemlighet, om jag skulle frågan att komma tillbaka i en ny regering så skulle det vara jätteroligt. Men ingen prenumererar på makten.

Du avlivar myter om den duktiga flickan i boken, skriver att det inte alls är den som pluggar hårt som får anorexi - samtidigt berättar du att du själv hade vad som i alla fall framstår som ätstörningar.

– Det stämmer att jag på gymnasiet och åren därefter var viktfixerad ett tag. Jag var en nörd och en plugghäst i skolan, jag har aldrig strävat efter att vara med i coola innegänget. Det var på nittiotalet när Kate Moss och de andra slog igenom och jag blev påverkad. Men jag skulle mer skylla på de smala idealen och reklamen än duktighetsgrejen.

"Jag var en nörd och en plugghäst i skolan"
Foto: Anna Bergkvist

Du vill också ha ihjäl myten om att duktiga flickor är psykiskt sköra, men berättar samtidigt om när du kollapsade i hallen och vaknade av att din hund trampade dig i ansiktet?

– Ja, min mops räddade mitt liv, säger Birgitta Ohlsson och skrattar.


LÄS MER: Jan Björklunds brev: Många är besvikna


Men det var på riktigt när det hände, då på våren 2006. Ambulans till akuten.

– Min man jobbade utomlands, jag hade mycket projekt på gång. Jag jagade hem på lunchen och rastade hunden och hann knappt äta. På kvällen pizza och chips och ingen träning. Det var inget bra, jag satte inga gränser för mig själv, körde bara på.

– På sjukhuset satte de EKG, bröstet rusade och jag fick en stresskollaps. Den duktiga flickan åkte hem samma kväll efter observation, men jag sjukskrev mig en vecka. Det var en väckarklocka. Som Hillary Clinton sa "blanda inte ihop att ha en karriär med att ha ett liv".

För din tanke i huvudet i ambulansen "nu är det över" handlade inte om livet, utan om den politiska karriären?

– Ja, haha. Det var ju val på hösten. Det är hemskt, sjukt.

– Jag stressar fortfarande, i morse när jag rusade med ungarna till skolan kom jag på jag hade glömt den storas judokläder, vi kom för sent till skolan och jag fick springa till jobbet. Men jag är ändå mer harmonisk i dag. Jag försöker sova, då jag inte är någon Margaret Thatcher som klarade sig med några få timmar per natt. När jag är ledig har jag inga problem att koppla av på soffan med en damtidning.

Birgitta Ohlsson stressar mycket, säger hon.
Foto: Jens L'Estrade

– Som mamma försöker jag att vara närvarande men jag blir aldrig den där bullbakande inredningsfixerade mamman. Jag är väldigt relaxed när det gäller klädhögar på golvet och är urdålig på att städa. Min man steker pannkakor men jag köper alltid inplastade. Jag har en pizzeria mitt över där jag bor, det är min räddning, haha!

Vem får dina två döttrar se som Sveriges första kvinnliga statsminister?

– Det finns väl goda chanser att det blir Anna Kinberg Batra.

Du hyllar Moderaternas partiledare i boken för att hon tog strid för dig när Dagens Nyheter avslöjade din graviditet innan du gått ut med det själv. Det var innan Anna Kinberg Batra bjöd in Sverigedemokraterna till samarbete. Hur är er relation nu?

– Jag har aldrig umgåtts med henne privat även om vi tillhör samma ungdomsförbundsgeneration. Vi har gått omlott i riksdagen. Men jag är inte lycklig alls över de här trevarna. Jag har inte pratat med henne om det, det får våra partiledare sköta, men det är skadlig och dåligt mot alliansen, inte alls bra.

Till sist, du berättar att du sent en kväll i riksdagen blev inkallad till en högt uppsatt politiker på upptuktningsmöte som slutade med att du bröt ihop. Varför berättar du inte vem?

– Det kan jag göra i mina memoarer sen längre fram. Jag har fört dagbok genom hela mitt politiska liv så den dag jag slutar har jag en guldgruva. Men har hänt flera gånger. Många män är livrädda för starka kvinnor och känner sig hotade och utmanade.

– Tyvärr tror jag att Donald Trump kommer att ha ett dåligt inflytande där. När maktens män beter sig svinaktigt påverkar det ner i leden. På samma sätt som när rasistiska partier blir normaliserade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.