Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Birgitta Ohlsson lämnar politiken

Birgitta Ohlsson lämnar politiken. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Birgitta Ohlssons utmanade Jan Björklund – och föll. Foto: JONAS EKSTROMER/TT

Birgitta Ohlsson, som utmanat Jan Björklund i rollen som partiledare för Liberalerna, lämnar politiken helt. Det meddelar hon via en debattartikel på Expressen debatt.  

– Politiken kan vara väldigt, väldigt hård. Särskilt när man utmanar någon som har så mycket makt som Björklund, säger hon till Expressen.

Björklund själv "beklagar", meddelar han i ett sms.

I juni gick Birgitta Ohlsson (L) ut i SVT:s "Aktuellt" och sa att hon utmanar Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna. Då berättade hon att hon skulle lämna riksdagen om hon inte lyckades. Men redan i dag, fredagen den 15 september 2017, knappt ett år kvar till valet, meddelar hon att hon lämnar politiken helt. Däremot kommer hon att sitta kvar i riksdagen fram till valet. 

– Jag vet inte hur det skulle ha gått om jag tagit mig till slutet i denna strid, men jag hade satt upp en del krokar under resans gång för att stämma av mina chanser och kände att det inte fanns tillräckligt med stöd, säger hon till Expressen. 

Liberalerna i Stockholms provval, som presenterades på fredagen, var en sådan "krok". I provvalet röstade man internt om vem som skulle få stå högst upp på Liberalernas riksdagslistor. Till skillnad från 2014 vann Jan Björklund denna gång mot Birgitta Ohlsson, som kom tvåa.  

– Jag var ju också väldigt tydlig när jag gick ut och utmanade Björklund att jag inte kommer att kandidera till riksdagen nästa val om det inte går vägen, säger hon. 

Ångrar inte att hon utmanade

Birgitta Ohlsson ångrar däremot inte att hon utmanade partiledaren, utan hoppas i stället på att hon nu banat vägen för att fler vågar göra det i framtiden. 

– Jag gjorde något väldigt osvenskt i svensk politik, ofta utmanas partiledare i stängda rum. Jag bestämde mig ganska sent för att jag skulle göra det här överhuvudtaget. Men jag tycker att vi behöver en ny öppenhetskultur inom svensk politik. Dessutom är det kontroversiellt att en kvinna gör det. Det var en befriande känsla, säger Birgitta Ohlsson. 

Överskattade du dina chanser? 

– Nej. Jag visste att det var jättesvårt och det var många som kände att jag borde ha väntat och gjort en paus i politiken för att komma tillbaka längre fram i stället. Men jag kände att det var dags när vi gått tillbaka i opinionen i tio år.  Vi hade inte råd att vänta. 

"Politiken kan vara väldigt, väldigt, väldigt hård"

Under hösten 2016 väcktes krav på att peta Birgitta Ohlsson från partiledningen eftersom hon öppet markerat mot sin partiledare. Efter ett sju timmar långt krismöte kom man fram till att hon skulle lämna uppdraget som ledamot i riksdagsgruppens styrelse, men att hon fick sitta kvar i partiledningen. 

Hur känner du att du behandlats av partiet? 

– Jag har samlat så mycket stoff till att skriva nu, om man säger så. Det kanske blir en till bok. Politiken kan vara väldigt, väldigt, väldigt hård. Särskilt när man utmanar någon som har så mycket makt och påverkan på en organisation som Jan Björklund har. Men jag var verkligen den enda på den nivån som skulle kunna göra det, så jag tog den rollen. 

"Det finns så mycket fantastiskt roligt att göra nu"

Birgitta Ohlsson understryker däremot att hon också fått enormt mycket kärlek under det här året. 

– Första dygnet efter att jag sagt att jag kandiderade fick vi massor av nya medlemmar och många har sagt att de kommer byta parti om det går vägen. Men det är viktigt att vara konsekvent. Har man tagit en strid är det viktigt att den som får förtroendet att fortsätta får göra det. 

Vet du vad du vill göra nu? 

– Det finns så mycket fantastiskt roligt att göra nu. Men det är viktigt för mig att jag inte dramatiskt lämnar riksdagen i morgon. Jag tror inte på den formen. Det är viktigt att man landar i sig själv. 

Hur är din och Jan Björklunds relation nu? 

Ja, vi har alltid haft en professionell relation under åren, men det är så klart att vi varit oense om partiets inriktning. Annars hade vi inte haft den här partiledarstriden. Men nu ligger ju mycket ansvar i hans hand att leda partiet på det sätt som han tycker är mest framgångsrikt. 

Riksdagsledamot sedan 2002

Birgitta Ohlsson har varit riksdagsledamot sedan 2002 och var Sveriges EU-minister samt demokratiminister mellan 2010 och 2014. 

I början av 2017 kom Birgitta Ohlsson ut med boken "Duktiga flickors revansch".

I ett sms till Expressen, och också på Twitter, skriver Jan Björklund:

"Beklagar att Birgitta Ohlsson lämnar politiken. Hennes kunskaper och engagemang har gjort skillnad."

https://twitter.com/bjorklundjan/status/908745277376487427

Tidigare utrikesminister Carl Bildt, M, skriver på Twitter:

"Beklagar starkt att Birgitta Ohlsson slutar. Hennes röst alltid klar & tydlig. För liberala värderingar. För Europa. Alltid gott  samarbete."

https://twitter.com/CBildt/status/908781852709834753

MP:s språkrör Isabella Lövin skriver på Twitter till Birgitta Ohlsson:

"Vi behöver människor som drömmer omöjliga drömmar". Just så. Allt gott och respekt.

 

https://www.instagram.com/p/BZEZ4BtHQXP/?hl=en&taken-by=expressen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!