Birgitta Ohlsson efterträder Cecilia Malmström som ny EU-minister, erfar Dagens Nyheter. Foto: Hans Runesson/Scanpix
Birgitta Ohlsson efterträder Cecilia Malmström som ny EU-minister, erfar Dagens Nyheter. Foto: Hans Runesson/Scanpix

"Birgitta Ohlsson blir ny EU-minister"

Publicerad
Uppdaterad
Birgitta Ohlsson utses på tisdagen till ny EU-minister, erfar Dagens Nyheter. Trots att hon inte var Jan Björklunds förstahandsval får hon jobbet sedan flera andra tillfrågade tackat nej.
Birgitta Ohlsson har varit tydlig med att hon vill bli EU-minister efter Cecilia Malmström som avgick den 22 januari för att tillträda sin nya tjänst som EU- kommissionär. Dock sökte Folkpartiets ledare Jan Björklund efter andra namn, då Ohlsson agerat emot regeringen i frågor som FRA-lagen och kvoterad föräldraförsäkring. Det spekulerades också om att Ohlsson inte var aktuellt för jobbet för att hon var gravid.

Flera ska ha tackat nej

Men enligt Dagens Nyheters källor har tveksamheten hos partiledningen bestått i att Birgitta Ohlsson som minister skulle kunna få trovärdighetsproblem när hon försvarar regeringens politik när det gäller exempelvis föräldraförsäkring och vårdnadsbidrag.
Men efter att flera andra tillfrågade, bland dem partiets nya EU-parlamentariker Cecilia Wikström, tackat nej blir det nu alltså Birgitta Ohlsson som blir Sveriges nya EU-minister, erfar DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag