Birgitta Ohlsson utsattes för äggkastning under pride-paraden i Vilnius. Foto: Privat
Birgitta Ohlsson utsattes för äggkastning under pride-paraden i Vilnius. Foto: Privat

Birgitta Ohlsson "äggad" i Litauen

Publicerad

EU-minister Birgitta Ohlsson utsattes för äggkastning under en pride-parad i Litauens huvudstad Vilnius.

Motdemonstranter, nazister och religiösa fundamentalister, kastade flera ägg mot den svenska ministern.

– Jag träffades flera gånger i huvudet, säger Birgitta Ohlsson till Expressen.se.

Det var vid lunchtid på lördagen som EU-minister Birgitta Ohlsson blev "äggad" under prideparaden "Baltic Pride" i Litauens huvudstad Vilnius.

– Ja, det var absolut dramatik. Det kastades ägg på oss och jag fick flera ägg i huvudet och på kroppen. Det var en hatisk stämning och jag såg nynazister och religiösa fundamentalister stå och skrika hatbudskap längs paradens gång, säger hon.

"En historisk dag"

EU-ministern, som även höll paradens avslutningstal, vittnade samtidigt om att många litauer visade stöd för paraden.

Hon menar att det är en historisk dag eftersom paraden fick hållas mitt inne i staden på Vilnius paradgata.

– De flesta Vilniusbor som tittade på, eller deltog i paraden, var oerhört glada. Vi marscherade för alla som inte får ha prideparader. Jag tänker främst på Ryssland och deras nya antihomo-propagandalag, säger hon.

"Baltic Pride" alternerar mellan de tre baltiska länderna och Birgitta Ohlsson var i Vilnius även 2010. Då hölls paraden i stadens utkant och 400 demonstranter fick skyddas av det dubbla antalet poliser från uppretade motdemonstranter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag