Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgitta Ohlsson "äggad" i Litauen

Birgitta Ohlsson utsattes för äggkastning under pride-paraden i Vilnius.
Foto: Privat

EU-minister Birgitta Ohlsson utsattes för äggkastning under en pride-parad i Litauens huvudstad Vilnius.

Motdemonstranter, nazister och religiösa fundamentalister, kastade flera ägg mot den svenska ministern.

– Jag träffades flera gånger i huvudet, säger Birgitta Ohlsson till Expressen.se.

Det var vid lunchtid på lördagen som EU-minister Birgitta Ohlsson blev "äggad" under prideparaden "Baltic Pride" i Litauens huvudstad Vilnius.

– Ja, det var absolut dramatik. Det kastades ägg på oss och jag fick flera ägg i huvudet och på kroppen. Det var en hatisk stämning och jag såg nynazister och religiösa fundamentalister stå och skrika hatbudskap längs paradens gång, säger hon.

"En historisk dag"

EU-ministern, som även höll paradens avslutningstal, vittnade samtidigt om att många litauer visade stöd för paraden.

Hon menar att det är en historisk dag eftersom paraden fick hållas mitt inne i staden på Vilnius paradgata.

– De flesta Vilniusbor som tittade på, eller deltog i paraden, var oerhört glada. Vi marscherade för alla som inte får ha prideparader. Jag tänker främst på Ryssland och deras nya antihomo-propagandalag, säger hon.

"Baltic Pride" alternerar mellan de tre baltiska länderna och Birgitta Ohlsson var i Vilnius även 2010. Då hölls paraden i stadens utkant och 400 demonstranter fick skyddas av det dubbla antalet poliser från uppretade motdemonstranter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.