Birgitta, 78, skickades hem av läkare – dog dagar senare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Kullman med foto på den avlidna mamman, som ska begravas på fredag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lena Kullmans nu avlidna mamma, Birgitta Norder.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lena Kullman visar foton på den nu avlidna mamman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Lena Kullman i mammans dödsbo.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Sjuksköterskan Lena Kullman anklagar Stockholms vårdkaos för sin mammas död. 

Birgitta Norder sökte vård för andningsvårigheter, men skickades hem. Nio dagar senare hittade familjen henne död i lägenheten. 

– Det är som om den som är äldre inte är värd någonting. Det är som om de kastar sopor, det är så man behandlar folk i dag, säger Kullman. 

Under tisdagen var SÖS tre timmar från beredskapsläge. 

Larmen om vården i Stockholm har varit många. I slutet av förra året larmade Inspektionen för vård och omsorg om att akutmottagningarna vid Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Solna inte uppfyller kraven på en god och säker vård för patienter i väntan på en vårdplats. 

Och tidigare i januari gick Södersjukhuset (SÖS) upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. Under tisdagen var det nära på nytt.

Bristen på vårdplatser gör att det ofta samlas patienter på akutmottagningen som borde skickas vidare för vård och under tisdagen hade man 30 patienter som väntade, bara åtta färre än det antal som fick SÖS att gå i stabsläge den 9 januari.

– I dag var vi tre timmar från beredskapsläge. När jag kom hit i morse såg jag att "det här går inte", säger Urban Säfwenberg som är chef för akuten. 

SÖS vd tog då beslutet att alla vårdavdelningar måste ta emot fler patienter, trots att de är fullsatta, eftersom läget var så allvarligt på akuten.

Mamman dog innan röntgen

Lena Kullman är sjuksköterska inom akutsjukvården, för närvarande på just SÖS. Hon anser att hennes mammas gick bort för att hon inte fick den vård hon borde ha fått i tid. 

– Mamma var nere på Bollmora vårdcentral den 22 december och sökte för att hon hade blivit mer andfådd och bägge underbenen var svullna på henne, säger Kullman.

– Hon var diabetiker och behandlades för högt blodtryck och hög kolesterol. Är man 78 år med den bakgrunden så behöver man också tänka hjärta. Doktorn la upp henne på britsen och där tuppade hon av och syremättnaden i blodet sjönk till 78 procent. Hon fick då inhalera astmamedicin för att han tyckte att hon lät på lungorna och det gör man när man har lungödem. Då låter man rasslig. Efter det skickar han hem henne och sa att hon fick söka akut om det blev försämrat. Sedan skickade han en remiss för en planerad lungröntgen som hon skulle bli kallad till. Då hade hon 80 procent syre i blodet. Han tog inte ens ett EKG. 

Nio dagar senare hittades Birgitta Norder död i sin lägenhet. 

Lena Kullman lägenhet ligger ovanför mammans i samma hus i Tyresö. …

– På nyårsafton fick min man en dålig känsla och gick ned så att hon skulle få träffa vår katt vilket hon brukade göra varje kväll och när hon inte öppnade gick han in med nyckel och hittade henne framstupa på golvet död, säger hon. 


LÄS MER: Lotta Gröning: Sjukvården är inte längre till för äldre människor


"Det är som om de kastar sopor"

Kallelsen till EKG kom efter Birgitta Norders död. 

– Efter trettonhelgen fick hon en kallelse till röntgen om att hon var välkommen till "drop in", säger Kullman. 

Lena Kullman har kontaktat Carina Heed, verksamhetschef vid Bollmora vårdcentral. …

– En äldre kvinna, ensam, som har haft väldigt svårt att sova på grund av mycket oro, blir behandlad på det här viset. Det är som om man är äldre inte är värd någonting. Det är som om de kastar sopor, det är så man behandlar folk i dag, säger Lena Kullman. 

– Jag är jävligt förbannad. Det kommer ta ett tag innan jag kommer över det här, men det här ska inte behöva hända någon annan. Men jag vet att det kommer hända fler så länge politikerna inte vaknar. 

Heed kan av patientsekretess inte kommentera specifika fallet, men säger att man inlett en utredning som kommer att avgöra om man ska göra en Lex Maria-anmälan. 

– Det här måste göras ordentligt, säger hon. …

"Det är ett fruktansvärt kaos"

Lena Kullman ser på nära håll Stockholms akutsjukvård. 

– De äldre multisjuka ligger på våra akutmottagningar timvis och personalen går på knäna. De sliter som hundar, men får bara skäll. Och ingen tar tag och skäller på de som är ansvariga, nämligen våra politiker. 

– De ligger på korridorerna nu för det finns inga vårdplatser på sjukhusen. Och det beror på att vi har en personalbrist och framför allt när det gäller sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.…

Hon beskriver uppgivna kolleger inom SÖS akutsjukvård.

– Det är ett fruktansvärt kaos. Folk sliter som djur. De är uppgivna också, det känner att ingen lyssnar på dem. …

– När det är så här ska det egentligen skrivas avvikelserapporter när patienter ligger så länge eller när det är nära till att en händelse kunde ha hänt där patient kunde ha blivit skadad. Jag har pratat med många kolleger om det här och sagt "ni måste skriva avvikelserapporter". Då säger de: "När ska jag ha tid att göra det" och det händer inget i alla fall". 


LÄS MER: Ledare: Det behövs en sheriff i nätläkarnas vilda västern


"Släcker eldar hela tiden"

Sjuksköterskan Daniel Wihlén, representant för vårdförbundet på SÖS, larmade en chefsläkare när han såg vilken press det var på akuten under tisdagsmorgonen. Han anser att patientsäkerheten är hotad. 

– Vi släcker eldar hela tiden, säger han. Nu fattade de beslut om plan B, något som gällde under jul och nyår, vilket innebär att man öppnar upp vårdplatser tillfälligt. Det ska hålla på fram till torsdag, och personalen som man bemannar upp med är personal som inte skulle ha jobbat. De får extra ersättning mot att de hoppar in på ledig tid vilket i slutändan kommer leda till att de kommer bränna ut sig och när de börjar bränna ut sig börjar de glömma saker vilket kommer att leda till att patientsäkerheten hotas ännu mer, säger han.

Han ger ett exempel.

— På en avdelning har de under natten tre personal på 15 patienter. Det är så skört. Skulle någon få hjärtstopp försvinner alla resurser dit och om någon till skulle få det så fungerar det inte, säger han.

SÖS byggdes för 60 000 patienter per år. I dag tar man emot nästan det dubbla, 104 000 patienter varje år.  

– Om du får vänta åtta timmar på att bli omhändertagen, och det är tyvärr inte ovanligt, men om det är åtta timmar innan du blir omhändertagen på alla nivåer så är det ju en större risk att det ska vara något allvarligt som döljer sig där än om det bara tar två timmar, säger  akutchefen Urban Säfwenberg, som trots allt tror att situationen kommer att förbättras när den nya närakuten i Rosenlund öppnar i vår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.