Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Birgitta, 71, död – läkarna missade dödliga sjukdomen

Sista bilden på Birgitta Jäger, 71, på sjukhuset tillsammans med sina barnbarn Madelen, Jordan och Sanna innan hon avled 31 augusti 2018. Foto: PRIVAT
Dottern Erika Bäcklund, 40, anser att läkarna borde ha upptäckt hennes mammas cancer tidigare. Foto: PRIVAT

Birgitta Jäger, 71, rasade i vikt, mådde illa och hade oupphörliga ryggsmärtor.

Men det tog över 30 sjukhusbesök – med över 18 olika läkare – innan cancern upptäcktes. En månad senare avled Birgitta.

Nu har hennes anhöriga Ivo-anmält de vårdmottagningar som undersökte henne.

– Jag vill få sörja min mamma, det får jag inte göra nu utan det blir bara bitterhet, säger dottern Erika Bäcklund.

Det var i början av januari förra året som Birgitta Jäger i Ludvika började få allt svårare att fungera som den vanliga spindeln i nätet för att föra samman alla barn och barnbarn.

Trots att hon haft reumatism och förslitningsskador i ryggen under flera år blev det plötsligt allt svårare att sticka och virka och följa med i favoritprogrammen på tv. Illamående och ökande smärtor i ryggen tog över allt större del av tillvaron.

– Från dag till dag blev hon sämre och sämre. Hon hade otroliga smärtor, hon mådde illa och rasade i vikt, hon var alldeles likblek, hon sjönk in i ansiktet och kunde inte äta mat, säger Erika Bäcklund.

"Min mamma träffade över 18 olika läkare"

Maken Erich Jäger och de fem barnen körde henne till vårdcentralen i Ludvika och Falu lasarett för oräkneliga undersökningar utan att få några svar på vad deras fru och mamma led av.

– Det de hade pippi på var att byta ut hennes mediciner stup i kvarten, antingen ökade de eller så minskade de eller sa satte de in något plåster eller ändrade styrkor på medicinerna, säger Erika Bäcklund.

Hon fortsätter:

– Det var nya läkare varje gång. Min mamma träffade sammanlagt över 18 läkare, det är säkert ännu fler om man börjar räkna på alla underläkare som varit inblandade. 

Hon beskriver hur läkarna förklarade bort hennes mammas besvär med att hon var gammal och led av reumatism. Men när Birgitta Jäger slutligen drabbades av hjärtsvikt i juli förra året – sju månader efter de första läkarbesöken – gjordes till slut en noggrann undersökning.

Birgitta Jäger sökt vård ett 30-tal gånger och träffade över 18 olika läkare innan någon upptäckte att hon hade cancer i stora delar av kroppen. Foto: PRIVAT

Diagnos efter sju månader - obotlig cancer

Beskedet var definitivt – läkarna upptäckte då att Birgitta hade obotlig cancer som spridit sig till stora delar av kroppen.

– Hon hade långt framskriden cancer i lungorna, njurarna, levern och skelettet. Under de här sju månaderna borde de ha sett den, säger Erika Bäcklund.

Hon tror att hennes mamma själv hade insett att hon drabbats av den dödliga sjukdomen långt tidigare, men att läkarna inte velat lyssna på henne:

– När hon fick beskedet att hon hade cancer i hela kroppen såg man på henne att hon nästan blev lättad.

Bara en månad efter diagnosen var Birgitta Jäger död. Familjen är mycket kritisk till vården deras mamma fått och de har nu anmält vårdcentralen i Ludvika samt Falu lasarett till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för felaktig och fördröjd diagnos.

– Jag är så bitter över hela situationen. Hade de tagit pappa på allvar alla gånger han ringde så hade mamma nog fått ett bättre avslut. Hon hade förmodligen haft cancer ändå, men vi hade fått ett bättre avslut och hon hade inte behövt ha så ont som hon hade, säger Erika Bäcklund.

Chefläkaren: Dålig kvalitet på vården

Roger Larsson, chefläkare för primärvården i Region Dalarna, förstår familjens kritik och menar att det är vården som brustit.

– Hon och flera andra patienter har träffat alldeles för många läkare, det är inte tu tal om saken. Det är en jättedålig kontinuitet i det här fallet och det finns flera liknande patientfall. Det är allvarligt och en dålig kvalitet på vården, säger Roger Larsson.

Varför har det blivit så här?

– Det är flera olika skäl, men på vårdcentralerna är vakansgraden en stor orsak. I dalarna har vi lite mer än hälften av våra distriktsläkartjänster tillsatta, vilket innebär att på nästan hälften av tjänsterna är vi tvungna att ta in bemanningsföretag och stafettläkare och många av de här stafettläkarna kommer på ganska korta uppdrag. Har man många vårdkontakter kan man få träffa en ny läkare varje gång, säger Roger Larsson.

Vill uppmärksamma brister i vården

Erika Bäcklund beskriver sin mammas sista tid i livet som en lång pina där hon inte orkade lämna sängen de sista månaderna och nästan inte såg solen under hela sommaren.

– Hon var en riktig superkvinna som tappade all kraft. Jag vill få sörja min mamma, det får jag inte göra nu utan det blir bara bitterhet, säger Erika Bäcklund.

Familjens förhoppning är att andra personer inte ska behöva uppleva samma saker som de. Genom att uppmärksamma de brister i vården som deras älskade mamma och hustru utsattes för vill de sätta fokus på problemet med stafettläkare samt rätten till en personlig vårdkontakt.

– Det är för många läkare inblandade i en patient, det är där det har blivit fel. Jag vill att det ska finnas en anteckning om ännu ett fall där någon har hamnat mellan stolarna, det kanske hjälper någon i samma situation att tjata mer, säger Erika Bäcklund.

Roger Larsson medger att vården ofta är dåliga på att informera om rätten till personlig vårdkontakt.

– Det fungerar inte och där tror jag att vi vården överlag får ta på oss ett stort ansvar. Rättigheten till en fast vårdkontakt har funnits i flera år, men jag tror det finns viss okunskap om det och att inte alla vårdgivare känner till det fullt ut. Det här är en jätteviktig fråga att upplysa anhöriga om, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!