Birger Schlaugs identitet på internet har kapats. Foto: Micke Grönberg / SVERIGES RADIO
Birger Schlaugs identitet på internet har kapats. Foto: Micke Grönberg / SVERIGES RADIO

Birger Schlaugs identitet kapad

Publicerad

Före detta MP-toppen Birger Schlaug har fått sin identitet på internet kapad.

Nu har han polisanmält id-övergreppen samtidigt som han försöker spärra åtkomsten till sin bank.

– Man är förbannad mest. Att någon feg liten skit håller på så där, säger Schlaug.

Birger Schlaug, 67, är en miljöpartistisk pionjär. I två vändor, både 1985-1988 och 1992-2000 satt han som ett av två språkrör för partiet.

Vid sidan av den politiska karriären är han både författare och debattör. Bland annat driver han tre bloggar – som nu har kapats, som DN var först att uppmärksamma.

– Jag upptäckte det sent i går kväll, att på min politiska blogg ... där var texterna ändrade. Sen har jag en kulturblogg och en musikblogg, där har det också manipulerats. Sen kom jag inte in till slut, säger Schlaug när Expressen når honom.

– De ändrade texterna så att det inte alls blev som jag anser. Jättekonstiga formuleringar, åsikter och så. Folk trodde att det var jag, och det är ju inte så kul. Den där kan ju gå ut och säga en massa saker som jag inte tycker.

Har polisanmält attacken

Ex-MP-toppen berättar att han inte längre kommer åt någon av bloggarna. Dessutom misstänker Schalug att hans Facebook- och Twitter-konton har kapats.

– Men jag vet inte. Jag vågar inte logga in nu.

Även hans företag Pro Vokas sida på Facebook verkar ha kapats.

– Jag har polisanmält det. Sen har jag hört av mig till många jag känner och nyhetsredaktioner, så att man inte tror att jag säger en massa saker som jag inte gör, säger Schalug.

– Det kan vara bankgrejer och allting som är stulet nu. Det är för jävligt. Jag försöker spärra åtkomsten till mina konton nu.

Mitt i ilskan över att ha fått sin internetidentitet kapad får han stöd från vänner:

– Det som känns varmt är att alla man ringer är så oerhört hjälpsamma och förbannade på en gång. Men samhället är sårbart alltså … det är förskräckligt.

Schlaug starkt kritisk till Romson och Fridolin

Mitt i de senaste veckornas kris i Schlaugs gamla parti har han uttalat sig kritiskt om de nuvarande språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Det har han också skrivit blogginlägg om, och han misstänker att attacken kan vara politisk.

– Det finns en och annan som är sur på mig, eftersom man går in och ändrar i bloggar är det något politiskt i det hela, inte bara något annat. Man ändrar i bloggar där jag skrivit om språkrörsnomineringen. Nu kommer jag inte in, så jag vet inte vad de ändrar, säger Schlaug.

– Man är förbannad mest. Att någon feg liten skit håller på så där.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag