Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Birger Schlaug sågar sina efterträdare i MP

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Birger Schlaug, 65, ledde Miljöpartiet i över elva år.
Foto: Roger Vikström
Efter partiets uppgörelser med Socialdemokraterna - om försvaret och vägbygget Förbifart Stockholm - totalsågar han nu sina efterträdare Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Birger Schlaug, 65, ledde Miljöpartiet i över elva år.

Efter partiets uppgörelser med Socialdemokraterna – om försvaret och vägbygget Förbifart Stockholm -–totalsågar han nu sina efterträdare Gustav Fridolin och Åsa Romson:

– Den stora frågan för partiet blev att sitta i regering, inte att driva politik. Och det är fan i mig inte samma sak! säger han på tisdagskvällen till Expressen.

Miljöpartiet riskerar att få betydelsen Meningslösa Partiet, hävdar Birger Schlaug efter uppgörelserna med Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

Beskeden om att Miljöpartiet accepterar mångmiljardbygget Förbifart Stockholm och försvarsuppgörelsen om nya Jasplan visar att den nuvarande partiledningen "haft som övergripande mål att sitta i en regering – inte att uppnå politiska mål", enligt Birger Schlaug, som var språkrör för Miljöpartiet under åren 1985-1988 och 1992-2000.

Schlaug, som dessutom satt i riksdagen för Miljöpartiet under åren 1994-2001, är i dag inte nådig i sin kritik:

– Idén med Miljöpartiet var att förändra system, strukturer och normer genom bland annat sänkt arbetstid, stopp för miljöskadliga investeringar och nya miljarder till till exempel JAS-plan – nu bidrar man i stället till att cementera den utveckling vi skapade partiet för att stoppa.

Fridolins försvar

Vid 21-tiden på tisdagskvällen svarade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på kritiken från sin företrädare – i ett sms till Expressen:

"Meningen med partiet är att göra skillnad, för eleverna i skolan, för unga som söker jobb och för planeten som vi ska lämna till våra barn. Det kommer en ny regering göra.

Sverige har ett tufft parlamentariskt läge, sedan ett parti med rötterna i rasism blev tredje störst i valet. Då krävs det att alla demokratiska partier klarar av att samarbeta, också när det är svårt."

Den förklaringen köper inte Birger Schlaug. Han är dock inte förvånad över att Fridolin och Romson kompromissat om både Förbifart Stockholm och om försvaret:

– Det är en naturlig följd av att man som litet parti, som gick sämre än väntat, sätter sig i en regering där socialdemokraterna inte bara är fyra gånger så stora utan också är de sämsta, ur grönt perspektiv, på tjugo år.

Hur tror du att detta tas emot av partiets medlemmar?

– Ingen aning, en del blir väl sura, andra tycker det är bra att partiet kommer in i en regering. Själv är jag inte medlem i något parti.

Vilket är det stora problemet med Miljöpartiet i dag som du ser det?

– Att den stora frågan för partiet blev att sitta i regering, inte att driva politik. Och det är fan i mig inte samma sak!

Upprört på bloggen

I ett upprört inlägg på sin blogg skrev Birger Schlaug i morse:

"Jaha, så visar det sig då att man lagt ner en stor del av sitt liv på ett parti som kommer att administrera och legitimera beslut om såväl nya JAS-plan som miljömonstret Förbifart Stockholm. Det var ju liksom inte meningen.

Känns lite konstigt att intensivt ha ägnat 20 år av sitt liv med något som resulterar i detta."

Centerledaren Annie Lööf skrev i morse på twitter att Miljöpartiet "har fått vara dörrmatta till Socialdemokraterna". Vad säger du om den kommentaren?

– Vi får se när allt är klart, man kan väl i alla fall konstatera att dörrmattan är framtagen ur garderoben.

På bloggen hade många på tisdagskvällen kommenterat det Birger Schlaug skriver - och han får stöd i sin kritik.

"Miljöpartiet kommer att pulvriseras till nästa val om de fortsätter den inslagna vägen. Tråkigt men sannolikt. Lite ironiskt att det politiska underbarnet Fridolin kör MP i botten", skriver en läsare.

En annan konstaterar:

"Regeringssamarbete är viktigare än att vi har ett verkligt grönt parti i riksdagen. Tragiskt!"

En av ex-språkrörets läsare uppmanar honom att utmana Miljöpartiet inför valet 2018:

"Det är upp till dig Birger! Om 4 år sitter du i riksdagen igen för ett nytt grönt parti! Sätt i gång."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.