Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Binis föräldrar: Vi vill träffa honom

Ola Bini sitter häktad i Ecuador. Foto: PRIVAT
Ola Bini och hans advokat planerar att överklaga häktningen. Foto: Åsa Welander.
Soria sade innan han gick in till Bini att de inte fått ta del av några som helst bevis eller förtydliganden av vad det misstänkta brottet skulle bestå i. Foto: Åsa Welander

QUITO. Ola Binis advokater lämnade på måndagen in överklagan mot häktningsbeslutet, trots att de blivit tillsagda att vänta tills dagen efter. 

Advokat Carlos Soria besökte även Bini i häktet och säger att svensken inte förstår vad det är han anklagas för. 

Advokat Carlos Soria spenderade över två timmar i häktet El Inca i Quito, Ecuador, på måndagsförmiddagen, för att besöka den svenske programmeraren Ola Bini, som greps i torsdags förra veckan och sitter på häktet sedan i lördags. När Soria kom genom plåtdörren som leder in till häktet förklarade han att Bini mår ”stabilt” och behandlas precis som alla andra i El Inca.

– Han är en stark man, men han förstår inte vad han gör här. Han lider av den juridiska ovissheten för han förstår inte vad de anklagar honom för. Han håller snarare på med motsatsen mot vad de anklagar honom för, att infiltrera datorsystem. De har inte kunnat bevisa någonting sådant och det han sysslar med är tvärtom att skydda system från att infiltreras.

”En politisk vinkning” 

Soria anser att det inte finns någonting konkret som motiverar häktningen, eftersom inga närmare bevis har presenterats. 

– Det här har bara en politisk vinkling.

Att det handlar om politik snarare än juridik är en grundläggande ståndpunkt i försvaret av Ola Bini. 

Inrikesminister María Paula Romos offentliga uttalanden om att en grupp kopplade till Wikileaks och närstående dess grundare Julian Assange skulle försöka underminera Ecuadors regering och påståendena om att Bini skulle känna och ha gjort resor tillsammans med den tidigare utrikesministern Ricardo Patiño tillbakavisar Soria skarpt.

– Den enda kopplingen som finns mellan Julian Assange och min klient är att de är vänner. Han har inget samarbete med Wikileaks, har inte arbetat för Wikileaks och arbetar inte för Wikileaks eller någonting. Det handlar bara om en personlig vänskapsrelation med herr Assange.

Ett pressuppbåd med lokala journalister väntade på advokat Carlos Soria när han kom till El Inca i Quito. Foto: Åsa Welander.

Under besöket i häktet försäkrade han sig om att Bini i fortsättningen ska få vegetarisk kost och att han behandlas väl. Han berättade att många av medfångarna är nyfikna på fallet, men att Bini mest håller sig för sig själv eftersom han inte pratar särskilt mycket spanska.

– Han vet fortfarande inte varför han är här. Vi har förklarat vad det är som händer men han säger ”Var är bevisen för att jag har gjort något av det som de anklagar mig för?” Tyvärr kan jag inte ge något svar på det, bara säga att vi så gott vi kan kommer att arbeta med fallet och göra allt för att han ska släppas så snart som möjligt.

Advokaten har överklagat 

Under morgonen hade advokaterna fått beskedet att den domare som skulle ta emot överklagan av häktningsbeslutet inte fanns på plats och att de i stället skulle återkomma på tisdagen. Men advokaterna insisterade och överklagan lämnades in.

– Det är helt oerhört. Även om domaren inte är där så måste de ta emot överklagan. De kan inte stänga dörren för mig på Rättsenheten, det vore att hindra rättvisan, sade Soria.

Innan han gick in för att träffa Bini förklarade han att de inte fått ta del av några som helst bevis eller förtydliganden av vad det misstänkta brottet skulle bestå i, utöver att ha teknisk utrustning och böcker hemma.

– Det enda åklagaren gjorde var att säga att [Bini] har lämnat landet 100 gånger sedan han först kom till Ecuador. Men det användes inte som ett argument, eftersom det inte går att använda som argument att man lämnar landet och att någon annan också råkar göra det.

Ola Binis pappa: ”Vill träffa honom”

Under eftermiddagen anlände Ola Binis föräldrar till Quito. De gjorde ett kort gemensamt uttalande innan de satte sig i en bil tillsammans med Carlos Soria. Ett pressuppbåd väntade på dem när de klev ut på Quitos internationella flygplats.

Dag Gustafsson och Görel Bini Gustafsson

– Vi har kommit hit för att hämta hem Ola, eftersom han är helt oskyldig, sade Görel Bini Gustafsson.

– Det är ju det som är det viktigaste och så vill vi ju träffa honom såklart, fyllde Dag Gustafsson i.

Tanken är att de ska besöka sin son i häktet under tisdagen. Bini Gustafsson sade till Expressen att de inte har kunnat prata direkt med Bini sedan han greps.

– Det känns jättebra att vara här och som sagt, vi är här för att ta hem Ola, konstaterade hon.