Bindefeld och Guillou rök ihop ordentligt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var under en debatt i P1 som bråket utbröt.
Foto: Sveriges radio
Jan Guillou.
Foto: Cornelia Nordström
Micael Bindefeld.
Foto: Johan Jeppsson

Micael Bindefeld och Jan Guillou rök ihop ordentligt när antisemitism och islamofobi debatterades i P1 Debatt.

Det efter att Guillou säger att "antisemitismen är så gott som utplånad i Sverige".

– Står du och säger att antisemitismen är utrotad. Det är galet, det får du ta tillbaka, utbrister Micael Bindefeld.

Det var på söndagseftermiddagen som ämnet "Hur mycket hat tål Sverige?" debatterades i P1. 

I panelen satt bland annat författaren Jan Guillou och Micael Bindefeld, grundare av Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Under en jämförelse mellan islamofobi och antisemitism i Sverige i dag säger Guillou att han anser att islamofobin är det största problemet i dag:

– Hatet mot muslimer och araber är Sveriges nu största problem och det kommer vara det under hela vår livstid, detta är det verkligt stora problemet vi har och det är helvetiskt svårt att hitta vägar ut ur det här.

Han fortsätter:

– Vi har vårt största problem, och jämfört med det blir antisemitismen - eftersom den är så gott som utplånad i Sverige fram till nyligen - ett mindre problem.

"Helt galet"

Längre än så kommer han inte innan Micael Bindefeld begär ordet.

– Står du och säger att antisemitismen är utrotad? Det är helt galet, det får du ta tillbaka!

Guillou svarar med att han inte uttryckt det så.

– Jo det gjorde du. Nu blir jag så jävla förbannad. Nu har du sagt så mycket galenskaper här. Jag är uppvuxen i det här landet som jude, det är inte du, säger Bindefeld.

Jan Guillou väljer att inte bemöta kritiken från Bindefeld i sändning. 

Micael Bindefeld säger efter programmet att han inte kunde sitta tyst efter uttalandena.

– Det tillhör väl inte direkt god debatton att göra på det sättet, men det blev för starka känslor och för mycket osanningar som for runt. Då kände jag mig nödgad att bryta in, säger han.

"Kan ta debatten"

Micael Bindefeld kallar det för en skymf mot de som utsätts för antisemitism, att säga att den är utplånad.

– Antisemitismen tar sig olika uttryck och har olika förklädnader, men den har aldrig varit försvunnen från Sverige. Det tror jag inte Jan Guillou vet så mycket om. Jag som själv är jude har tyvärr helt andra erfarenheter, säger han.

Micael Bindefeld fortsätter:

– Han hävdar också att vara vänster är i ett direkt motsatsförhållande till att vara antisemit. Ingenstans har väl antisemitismen rasat så kraftigt som under efterkrigstiden i det kommunistiska Östeuropa och i Sovjetunionen.

Programledaren Alexandra Pascalidou säger efter programmet att hon anser att både Bindefeld och Guillou är "vuxna och ansvarsfulla och kan höja både rösten och ta debatten".

– Jag är ju debattledare och har lett program i en massa herrans år, och jag är inte rädd för starka känslor, för passionerade utspel, för polemik och stridbara talare. Jag tycker att det är intressant, det blir spännande och publiken deltog och applåderade.

"Duckar inte för någons fråga"

Hon konstaterar att det var ett känsligt ämne som diskuterades i dagens program.

– Vi duckar inte för någons fråga och det är bra att ingen får stå oemotsagd. Det blev ju hett mellan de två. Men det gör inget för det är det som också är tjusningen och storheten med direktsänd debatt. Jag ser hellre att de här tankarna och åsikterna dryftas och diskuteras, än att man sitter som anonymt nättroll, säger Alexandra Pascalidou.

Hon hade inte möjlighet att prata med Jan Guillou direkt efter programmet, men säger:

– Man ska kunna tycka olika, vänster, höger, upp och ner - vad man än nu tycker och tänker. Men man ska kunna vara vän och ta i hand efteråt.

Alexandra Pascalidou har efter programmet fått kommentarer om att det var ett modigt ämne att välja. Hon säger att det var för lyssnarna och för de som "måste få chansen att få svar på de frågor de kanske inte vågar ställa".

En av anledningarna till att Jan Guillou var inbjuden på söndagen var hans krönika i Aftonbladet i februari, om antisemitismen i Sverige.

– Bland annat var Jan Guillou inbjuden för att det är många som har undrat över hans krönika, säger Alexandra Pascalidou.

"Hans åsikter är uppåt väggarna"

Willy Silberstein är ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism.

Han säger att han inte är förvånad över Guillous uttalanden.

– Jan Guillou har konsekvent förminskat judehatet i Sverige, säger han efter att ha hört programmet. 

Han pekar på den senaste tidens rapportering, om bland annat ett judiskt kollo som i februari ställdes in av säkerhetsskäl.

– Jag ska inte ta till överord, men det blir väldigt märkligt när Jan Guillou som lever långt ifrån antisemitismen - han ser inte det som många judar i Sverige ser - går ut och säger att vi överdriver, säger Willy Silberstein, och fortsätter:

– Jag tycker att de här frågorna är för viktiga för att en Jan Guillou ska klampa in utan att underbygga sina påstående och bara slänga ur sig sådant här. Det blir ingen seriös debatt. Hans åsikter är uppåt väggarna.

Expressen söker Jan Guillou för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.