Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bindefeld: ”Med kunskap är det lättare att bemöta”

Därför startade Micael Bindefeld stiftelsen till minne av Förintelsen
Alexander Ekman, koreograf.
Micael Bindefeld har delat ut sitt årliga pris.

Micael Bindefelds Stiftelses årliga pris till minne av Förintelsen har tilldelats koreografen Alexander Ekman.

Bindefeld berättar om sitt engagemang och hur det uppkom under en resa till Polen.

– Ju mer man vet och ju mer kunskap man har, desto lättare blir det att bemöta de som hävdar att Förintelsen är överdriven eller inte har hänt, säger han. 

Varje år delar Micael Bindefelds Stiftelse ut ett pris till minne av Förintelsen. 

Och årets stipendiat är Alexander Ekman. Koreografen prisas för ett verk, ”Vanmakt”, som tar avstamp i de frågor som minnet av Förintelsen väcker.

I motiveringen står det:

”I detta konstprojekt utforskar Alexander vår vanmakt, vårt mod och vårt civilkurage och bjuder in såväl unga som vuxna till självreflektion om det egna ansvaret. På detta sätta hålls inte bara minnet av Förintelsen vid liv, utan projektet väcker också insikt om att det är möjligt för alla och envar att förhindra att något liknande någonsin sker igen.”

Bindefeld: ”Ett unikt och spännande sätt att tänja på gränserna”

– Alexander Ekman har ett unikt och spännande sätt att tänja på gränserna för att uttrycka viktiga budskap inom en konstform som är tillgänglig för alla oavsett språk, bakgrund och ålder. Det känns både roligt och viktigt att 2020 års stipendium tilldelas Alexander för hans verk, som åskådliggör vikten av civilkurage och känslan av vanmakt som många förknippar med Förintelsen, säger Micael Bindefeld.

För Expressen-TV berättar han om sitt engagemang, och hur det uppkom under en resa till Polen.

– Det var kanske inte för att förstå, för det tror jag inte att man kan, men för att försöka lära mig mer. Ju mer man vet och ju mer kunskap man har, desto lättare blir det att bemöta de som hävdar att Förintelsen är överdriven eller inte har hänt.

I dödslägret Treblinka nåddes han av en insikt.

– Tiden för de som kan berätta håller på att rinna ut, eftersom de snart inte finns vid liv längre. Jag kände att jag hade ett ansvar, men det tog ett tag efter den resan innan stiftelsen var på plats och vad den skulle göra och vad den skulle premiera.

Ekman: ”Ser det som mitt jobb att det inte händer igen”

Stipendiaten Alexander Ekman, som i sitt sommarprat 2015 berättade om livet som öppet homosexuell, är tacksam för att han inte levde i Nazityskland.

– Det hade inte varit kul att vara en del av den tiden. Jag ser det som mitt och allas vårt jobb att lära av det som hände då och se till att det inte händer igen, säger den 36-årige stjärnkoreografen.

Se intervjun med stipendiaten Alexander Ekman

Koreografen Alexander Ekman får stipendium för verk om Förintelsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.