Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bin Salmans politiska livlina i Vita huset heter Jared Kushner

Donald Trumps svärson Jared Kushner. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Saudiarabiens kronprins pekas ut, bland annat av amerikanska och turkiska medier, för att ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I två år har de varit nära vänner. 

Nu var det dags att rädda kronprinsens huvud genom att ge honom ”goda råd”. 

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman – anklagad för att ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi – och Trumps svärson Jared Kushner har haft tät kontakt via telefonsamtal och sms-meddelanden – även efter mordet på Khashoggi, avslöjas av tidningen The New York Times

Flera kongressledamöter och USA:s mäktiga underrättelsetjänst CIA tror att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman gav order om att avrätta journalisten Jamal Khashoggi. 

Trots det fortsätter USA:s president att vara otydlig kring vilket ansvar kronprinsen kan ha.

På lördagen avslöjade amerikanska The New York Times att Donald Trumps mäktige svärson Jared Kushner sedan två år tillbaka står i tät kontakt med Saudiarabiens  kronprins Mohammed bin Salman. Kontakten fortsatte även efter mordet på journalisten Jamal Khasghoggi den 2 oktober. 

Vita husets policy är tydlig om att sådana samtal ska ske i närvaro av personal från nationella säkerheten. Trots det höll Kushner de ”informella” samtalen via telefon och sms-meddelanden och gav kronprinsen råd om hur han ska agera för att lugna ner upptrappade läget efter mordet på Khashoggi. 

Jared Kushner kallas ”kronprinsens främste försvarare i Vita huset”

Tidningen skriver att Kushner blev ”kronprinsens främste försvarare i Vita Huset” efter mordet på Khashoggi och hänvisar till tre anonyma amerikanska källor. Det var kronprinsen som insåg tidigt att Kushner var den viktigaste ingången till president Trump. Kronprinsen skickade en grupp rådgivare till USA och de byggde upp kontakten med Kushner direkt efter presidentvalet. 

Saudiarabiens kronprins pekas ut, bland annat av amerikanska och turkiska medier, för att ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Saudiarabiens kronprins pekas ut, bland annat av amerikanska och turkiska medier, för att ligga bakom mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Även källor inom CIA och kongressledamöter anklagar kronprinsen för att ha gett order om mordet på Khashoggi. Saudiarabien har dementerat anklagelserna mot kronprinsen och i stället lägger skulden på 11 utav 21 misstänkta saudier. Mordet på Khashoggi har skadat Saudiarabiens relationer till västvärlden. Flera länder har stoppat sina vapenleveranser till olijerika landet. 

Den 2 oktober dödades Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Saudiarabien som ändrade sin version om vad som egentligen hände inne på konsulatet erkände till slut att gruppen som utförde mordet följde inte ordern om att försöka få Khashoggi hem till Saudiarabien levande. Turkiet kräver att de misstänkta ska utlämnas till Ankara och att Saudiarabien ger information om var kroppen – eller det som är kvar av kroppen gömdes.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!