Bin Ladin till angrepp mot Obama

Publicerad
När Barack Obama landade i Mellanöstern på onsdagen för att plåstra om USA:s relation till den muslimska världen fick han ett oönskat välkomnande: ett hotfullt utfall från al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.
På ett ljudband som sändes av tv-kanalen al-Jazira sade den svårfångade terrorledaren att president Obama följer i föregångaren George W Bushs fotspår.
- Obama och hans regering sår nya frön till hat och hämnd mot USA, sade bin Ladin.
Obama, vars far var muslim och som själv levde i det muslimska Indonesien som barn, avvisade extremisterna i en intervju före avresan.
- I islamiska länder finns det nu en insikt att extremismens väg inte kommer att ge folk ett bättre liv, sade Obama till NBC News.
På flygplatsen i Saudiarabiens huvudstad Riyad möttes Obama av kung Abdullah. De två åkte till kungens residens fär samtal om Mellanösternkonflikten, Iranfrågan och olja.
På torsdagen reser han vidare till Kairo för att hålla ett hett emotsett tal till världens muslimer.
Obamas mål är att reparera USA:s anseende i den muslimska världen, nedsvärtat av Bushs krig i Irak och Afghanistan och behandlingen av terrormisstänkta fångar.
Men i NBC-intervjun försökte Obama sänka förväntningarna på talet.
- Trots allt kommer inte ett enda tal att förvandla (...) relationen mellan islam och västvärlden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag