Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilvård – så gör du bilen fin till våren

Börja med att spola av bilen ordentligt.
Foto: Thinkstockphotos
Se till att tvätta bilen miljövänligt.
Foto: Thinkstockphotos

Det är hög tid att göra bilen vårfin.

Så här går det till.

■ SPOLA

Börja med att spola av bilen så att lös smuts och grus försvinner. En vanlig slang med reglerbart munstycke duger ifall du inte har tillgång till en högtryckstvätt. Spola ordentligt under skärmar och på underredet. Speciellt viktigt är att få bort smutsen i skärmkanterna. Där blir det lätt rost.


Läs mer: Här är 5 begagnade bilmodeller vi gillar


■ FETTA AV

För att karossen ska bli ordentligt ren krävs avfettning. Läs anvisningen på flaskan noga, speciellt när det handlar om miljöavfettningsmedel som behöver spädas. Avfettningsmedel i koncentrerad form kan nämligen skada lacken på bilen. Var noga med att skölja bort avfettningen ordentligt.

■ TVÄTTA

När bilen är avfettad är det dags att tvätta. Använd schampo och varmt vatten. Tvätta uppifrån och nedåt. Ha mycket vatten och skölj svampen ofta. Detta för att undvika att gruskorn fastnar och orsakar repor. Var noga med att tvätta insidan av dörrkarmarna och under dörrarna - där samlas ofta smuts och orsakar rost.

■ RENGÖR INNE

Efter att du torkat bilen ordentligt torr - helst med sämskskinn eller böjd gummiskrapa - ska du rengöra den invändigt. Använd dammsugare. Torka golvmattorna ifall de blivit fuktiga under vintern. Då minskar risken för mögel. Använd fönsterputs till rutornas insida och vinylglans till instrumentpanelen.

■ TA HAND OM LACKSKADOR

Lackeringen är mycket viktig för bilens rostskydd. Därför är det viktigt att ta hand om skadorna innan rosten fått fäste. Lackskadorna är vanligast i bilarnas fronter. Små skador bättras enklast med ett lackstift. Större skador kräver att lös färg och rost avlägsnas med en punktbläster eller kniv. Lägg sedan på grundfärg/rostskyddsfärg med en fin pensel.


En nyvaxad bil är lättare att hålla ren eftersom smutsen inte fäster lika lätt. Stryk ett tunt skikt vax över bilen i ett svep. När det har torkat bildas ett vitaktig hinna som är mycket lätt att polera bort. För bilar med metalliclack för speciella vaxer, som är speciellt skonsamma för repor i klarlackskiktet. Om det är länge sedan bilen vaxats ska du använda lackrengöringsmedel (cleaner) innan vaxningen.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.