Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billström: "Vi måste diskutera volymerna"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tobias Billström slår ifrån sig kritiken från sitt eget partis ungdomsförbund: "Några besked om att stänga Sveriges gränser har i alla fall inte jag utfärdat", säger han till Expressen.
Foto: Sven Lindwall

Moderaternas utspel om att minska invandringen har lett till uppror inom partiet.

Ungdomsförbundet anklagar migrationsministern för att "stänga Sverige".

Nu slår Tobias Billström ifrån sig kritiken:

– Några besked om att stänga Sveriges gränser har i alla fall inte jag utfärdat, säger han till Expressen.

Moderaterna har tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda hur invandringen till Sverige kan minska. Gruppen leds av migrationsminister Tobias Billström.

- Sverige är det tredje landet i EU att ta emot flest invandrare. Vi är ett litet land som gör en väldigt stor insats, säger han.

– Integrationen påverkas väldigt mycket av mängden människor som kommer till Sverige. Gruppen kan aldrig bortse från det. Därför måste vi diskutera volymerna, säger han.

Migrationsministern vill också se skärpta krav på att människor som kommer till Sverige kan ordna med en egen bostad och försörjning.

– Vi noterar att ett antal människor som kommer till Sverige i dag vill förenas med sina anhöriga, men de kommer ofta till förhållande där den enda inkomsten som finns i familjen är försörjningsstödet på kommunal nivå. Där kan vi också prata om volymer och volymproblem, säger han.

Men ministerns utspel har stött på hård kritik, inte minst i de egna leden. Muf-ordförande Erik Bengtzboe anklagade i går Billström för att vilja stänga Sveriges gränser i ett pressmeddelande.

– Det är en slirning som vi inte tycker är bra, säger han.

– Problemen och utmaningarna som finns kring integrationen existerar hur stor eller liten volym man än tar emot. Vi har under en lång tid haft en bristfällig integration. Det är i den änden man måste börja. Då hjälper det inte att diskutera volymer, säger han.

– Värdesätter man människors lika värde så måste man också stå upp för en fungerande asylpolitik där människor som söker skydd eller ett bättre liv får den möjligheten. Jag tror inte på att gå mot en inriktning mot en mer restriktiv flyktingpolitik.

Tobias Billström säger ungdomsförbundet är en viktig aktör när det gäller att forma partiets politik. I övrigt slår han i från sig kritiken.

– Jag välkomnar en diskussion i de här frågorna. Men några besked om att stänga Sveriges gränser har i alla fall inte jag utfärdat.

Överdriver Bengtzboe i sin kritik?

– Det är inte meningsfullt att recensera detta via media. Jag tar gärna den diskussionen direkt med Erik.


Sverigedemokraterna är det av riksdagspartierna som hårdast drivit på frågan om minskad invandring. Partiet har de senaste månaderna gått starkt framåt i opinionsmätningarna med noteringar på upp mot 12 procent av väljarstödet.

Hur ser du på att driva ett förslag som ligger i linje med SD:s politik? 

- Jag uppfattar inte att det ligger i linje med den politik SD driver. SD har en helt annan uppfattning. Vår uppgift är att definiera samhällsproblem och hitta lösningar. Det gäller även integrations och migrationspolitik, säger Billström.

Är det här ett sätt att locka över väljare från SD? 

– Min förhoppning är att vi kommer att komma med förslag som klart och tydligt visar vart M står i de här frågorna. Väljarna kommer att se att vi har en bra och välgrundad politik på det här området.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.