Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billström: Ukraina ska ges mer offensiva vapen

Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, om varför civilplikten återaktiveras
Utrikesminister Tobias Billström, M, under konferensen Folk och Försvar.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Artillerisystemet Archer har funnits med på Ukrainas önskelista när det kommer till avancerade vapen.
Foto: Sven Lindwall/Expressen/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ukraina måste ges mer offensiva vapen för att trycka tillbaka den ryska ockupationen, och även Sverige ska bidra. Det säger utrikesminister Tobias Billström.

Som EU-ordförande kommer Sverige nu verka för att ”Europa steppar upp” och från regeringen arbetar man nu intensivt för att i närtid säkra en leverans av artillerisystemet Archer.

Sedan den 1 januari är Sverige ordförande i EU, vilket ger den svenska regeringen en nyckelroll när det fortsatta stödet till Ukraina ska förhandlas fram. 

Och enligt utrikesminister Tobias Billström kommer Europa nu behöva kliva fram och förse Ukraina med tyngre och mer avancerade vapen. 

– Det är bara genom att vinna på slagfältet som Ukraina kan vinna det här kriget. Det kan inte vinnas någon annanstans, säger han.

Billström: Skicka Archer

Än så länge har EU och Europa inte matchat USA:s militära stöd på det sätt vi borde, enligt Billström. Men de senaste dagarnas leveranser av pansarfordon från Frankrike och Tyskland kan visa på en ökad insikt i EU:s två stormakter om behovet av att göra mer, tror han.

– Vi kommer ha en nära och bra dialog med såväl Berlin som Paris för att säkerställa att det här stödet vidmakthålls, säger han. 

Sverige ska också själva bidra med mer avancerade vapen enligt Billström. Höstens stora stödpaket ska följas av ytterligare ett, och den här gången kommer det att innehålla artillerisystemet Archer, något Ukraina tydligt efterfrågat. 

– Det är inte en fråga om huruvida vi ska skicka det, utan när vi skickar det, säger Billström.

Från regeringen säger man sig arbeta intensivt med att säkra en leverans i närtid. En dialog förs nu med flera andra länder som tillverkar komponenter som ingår i vapensystemet, och som därför behöver ge grönt ljus. Förhoppningen är enligt uppgifter till Expressens att man inom sex till åtta veckor ska ha säkrat stöd för en leverans.  

Du ser ingen risk att kriget eskalerar ytterligare genom att skicka mer avancerade vapen på det här sättet?

– Hur kan kriget bli mer eskalerat än vad det redan är? Jag tror snarare att det är precis tvärtom. Vi har alldeles för länge hållit tillbaka oss själva i det här avseendet. Vi har inte förstått att om Ukraina inte får de militära materiel som behövs för att kunna vinna på slagfältet så kommer det här kriget dra ut på tiden, vilken enbart kommer gynna Vladimir Putin, säger Tobias Billström.

Från regeringen säger man sig också vara måna om att motverka alla tendenser till krigströtthet i EU och att Ukraina som en följd ska tvingas till förhandlingar med Ryssland mot sin vilja. 

– Det är Ukraina som själv avgör vad som är en lämplig tidpunkt att sätta sig vid förhandlingsbordet. Det kan ingen annan göra. Och ingen annan än Ukraina kan heller diktera villkoren, säger Billström.

Förhoppningen är nu att andra länder i Europa ska följer efter och även de förse Ukraina med mer avancerade vapen. 

Men regeringen kommer som EU-ordförande även driva på för att utvidga EU:s sanktioner mot Ryssland, som än så länge inte slagit så hårt mot den ryska ekonomin som var avsikten.

– Vi måste se till att utsträcka sanktionerna till större sektorer av det ryska samhället för att slå undan de ekonomiska benen som Putin fortfarande har kvar, säger Billström.

Billström om Turkiet

Under söndagen fick Tobias Billström återigen hård kritik för sina uttalanden i turkisk media, som tolkats som att han öppnade för att förbjuda viftande med PKK-flaggor. 

– Där gick han för långt, sa Morgan Johansson i Expressen på söndagen och anklagade regeringen för undfallenhet mot Turkiet.

Men Tobias Billström avfärdar kritiken och säger att han och regeringen bara följer det avtal som den förra regeringen ingick med Turkiet.

– Implementerandet av avtalet förutsätter en dialog mellan de parter som skrivit under det. Och för att det ska bli framgångsrikt måste man lyssna på varandra, säger han. 

Samtidigt framhåller Billström att samtalen med Turkiet går bra, och att relationen till det turkiska styret har förbättras sedan det svenska makskiftet. 

– Det är väldigt svårt att se att det skulle kunna utgöra ett problem, säger han.

Civilplikten i Sverige återaktiveras

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.