Billström sågade -
och tog tillbaka

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"SA FEL". Dagen efter migrationsminister Tobias Billströms intervju meddelar hans pressekreterare att "han sa fel".
Foto: Foto Gunnar Seijbold

Papperslösa får från och med i sommar rätt att gå i gymnasiet.

I en intervju med Dagens Nyheter sågar den moderata migrationsministern Tobias Billström reformen - för att sedan snabbt kovända.

Från den 1 juli i år får papperslösa barn rätt till skolgång så länge de vistas i Sverige. Det är en del av den migrationspolitiska uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet.

Inte koll på politiken

Men att papperslösa ska få gå på gymnasiet gillas inte av Tobias Billström som är ansvarig minister. Han verkar inte ens ha koll på den egna regeringens politik.

- Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen? säger han till DN.

Kovände dagen efter

När Billström får frågan om det vore bättre om de papperslösa eleverna inte fick någon gymnasieutbildning står han fast vid sin hållning.

- Diskussionen måste ju snarare utgå ifrån: om du ska ha en ny rättighet - varför ska du ha den rättigheten? säger han till DN.

Dagen efter intervjun kovänder migrationsminister Billström fullständigt.

- Han sa fel. Även ministrar gör det ibland, säger pressekreteraren Linda Norberg till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.