"SA FEL". Dagen efter migrationsminister Tobias Billströms intervju meddelar hans pressekreterare att "han sa fel". Foto: Foto Gunnar Seijbold
"SA FEL". Dagen efter migrationsminister Tobias Billströms intervju meddelar hans pressekreterare att "han sa fel". Foto: Foto Gunnar Seijbold

Billström sågade -
och tog tillbaka

Publicerad

Papperslösa får från och med i sommar rätt att gå i gymnasiet.

I en intervju med Dagens Nyheter sågar den moderata migrationsministern Tobias Billström reformen - för att sedan snabbt kovända.

Från den 1 juli i år får papperslösa barn rätt till skolgång så länge de vistas i Sverige. Det är en del av den migrationspolitiska uppgörelsen mellan regeringen och Miljöpartiet.

Inte koll på politiken

Men att papperslösa ska få gå på gymnasiet gillas inte av Tobias Billström som är ansvarig minister. Han verkar inte ens ha koll på den egna regeringens politik.

- Vi har ju valt, från regeringens sida, att inte inkludera gymnasieskolan. Det finns säkert de som tycker att man bör göra det. Men då blir den intressanta frågan: jaha, ska vi i nästa vända säga att högskoleutbildning och universitetsutbildning också ska tillkomma den här gruppen? säger han till DN.

Kovände dagen efter

När Billström får frågan om det vore bättre om de papperslösa eleverna inte fick någon gymnasieutbildning står han fast vid sin hållning.

- Diskussionen måste ju snarare utgå ifrån: om du ska ha en ny rättighet - varför ska du ha den rättigheten? säger han till DN.

Dagen efter intervjun kovänder migrationsminister Billström fullständigt.

- Han sa fel. Även ministrar gör det ibland, säger pressekreteraren Linda Norberg till DN.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag