Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billström: Reinfeldt kvävde debatten om flyktingpolitiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt gav sin migrationsminister Tobias Billström en offentlig avhyvling när denne vågade tala om "volymer" i flyktingpolitiken.
Foto: SVT
Bild från SVT:s dokumentär.
Foto: SVT

Fredrik Reinfeldt gav sin migrationsminister Tobias Billström en offentlig avhyvling när denne vågade tala om "volymer" i flyktingpolitiken.

Nu berättar M-politikern  att statsministerns skarpa reaktion kvävde debatten i partiet.

– Jag mötte många som sade saker som de sedan inte var beredda att säga offentligt, säger Billström i en ny SVT-dokumentär.

Den svenska migrationspolitiken svängde helt hösten 2015, det år när 160 000 asylsökande kom till landet. Den nya SVT-dokumentären "Tvärvändningen" skildrar den radikala kursändringen när Sverige gjorde det svårare för flyktingar att komma hit.

I programmet berättar den tidigare migrationsministern Tobias Billström (M) hur han fick en rejäl knäpp på näsan av sin chef Fredrik Reinfeldt när han två år tidigare, 2013, hade talat om att minska antalet flyktingar som kom till Sverige. Billström använde ordet "volymer", något som fick Reinfeldt att gå i taket.

– Vi talar inte på det sättet. Invandring har berikat Sverige, sade Reinfeldt.

Bild på Tobias Billström från SVT:s dokumentär.
Foto: SVT

"Oanständigt", sa Löfven

Och dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven (S) fördömde Billströms uttalande om volymer som "oanständigt".

Efter statsminister Reinfeldts skarpa kritik vågade moderata partimedlemmar inte längre diskutera flyktingfrågan offentligt – trots att många ifrågasatte det stora antalet asylsökande som Sverige tog emot, enligt Billström.

– Människor påverkas av de omkringliggande förutsättningarna för debatt och hade sett hur det gick när den här frågan kom upp på agendan 2013. Jag mötte många som sade saker som de sedan inte var beredda att säga offentligt, säger Tobias Billström i SVT-dokumentären.

Bild ur SVT:s dokumentär.
Foto: SVT

Överkörd av Reinfeldt

Frågan kom upp 2013 när Billström ledde en arbetsgrupp inom Moderaterna som skulle förbereda en ny migrationspolitik inför valet 2014. Han talade då om att begränsa volymen flyktingar – och blev omedelbart överkörd av statsministern.

Två år senare ställde sig både S och M bakom den nya politiken för att minska flyktingtillströmningen.

Billström, i dag M:s gruppledare i Riksdagen, säger att vägran att diskutera frågan 2013 fick konsekvenser "på fältet". Han anser att det går lika bra att diskutera volymer i migrationspolitiken som på andra områden som skola och brottslighet.

"Tala om volymer alla dagar"

– Det är värt att diskutera vad det här förde med sig ute på fältet ... Jag tycker det går bra att tala om volymer alla dagar, säger han i programmet.

Fredrik Reinfeldt har avstått från att medverka i tv-dokumentären, enligt programmakarna. Expressen har utan framgång sökt den tidigare statsministern. 

Dokumentären "Tvärvändningen" sänds torsdagen den 2 november kl 21.00 i SVT1. Den finns redan nu att se på SVT Play.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.