Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tobias Billström presenterar regeringens utrikesdeklaration i riksdagen

Morgan Johansson (S) är kritisk till regeringens hantering av Nato-processen – riktar även känga till Sverigedemokraterna. Se intervjun med Expressens Daniel Ingmo.
Utrikesminister Tobias Billström, M.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
På onsdagen presenterade utrikesministern regeringens utrikesdeklaration.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson, S.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Tobias Billström presenterar regeringens första utrikesdeklaration.

Den nya kursen är: Fokus på svenska intressen.

– Sverige befinner sig i en ny tid, det går inte att beskriva det på ett annat sätt, sa Billström.

Morgan Johansson (S) passade då på att ge en känga åt regeringen för den senaste tidens utveckling av Nato-processen.

På onsdagen presenterade utrikesminister Tobias Billström regeringens nya utrikesdeklaration.

Det vill säga planen för hur Sveriges utrikespolitik ska se ut framöver.

– Det storskaliga krigets muller hörs på nytt i Europa och vi genomgår den största omprövningen av vår utrikespolitik sedan vi blev medlemmar i EU.

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina visar ett ”gränslöst förakt” för folkrätten, sa Billström vidare.

– Det är inte bara Ukrainas frihet som står på spel. Utan också vår frihet här i Sverige. Rysslands mål är att ersätta den europeiska säkerhetsordningen och föra oss tillbaka till en tid där våld går före rätt.

Ny kurs: ”Ingen hemlighet”

Därför läggs kursen för utrikespolitiken om.

– Regeringen kommer i första hand att föra en svensk och europeisk utrikespolitik där svenska intressen och demokratiska värderingar är kärnan i politiken, sa Billström.

– Det är ingen hemlighet att den här regeringen kommer att ha ett tydligt fokus på det svenska närområdet med tanke på det nya säkerhetsläget. Det börjar med vår närmsta partner, Finland. Med Finland är vi geografiskt, historiska och kulturellt sammanflätade och vår relation fördjupas ytterligare genom Sverige och Finlands medlemskap i Nato.

Men de senaste dagarna har det varit stora diskussioner om sannolikheten att Finland kan gå med i Nato före Sverige om Turkiet dröjer med ett godkännande. 

Här har Billström konstaterat att det inte är någon nyhet och att alla länder fattar sina nationella beslut.

Johansson: ”Misslyckande”

I debatten efter den nya utrikesdeklarationen sa Morgan Johansson, S utrikespolitiska talesperson att saken inte går att ”vifta bort”, och skulle kunna medföra allvarliga konsekvenser för militära samarbeten med Finland.

– Det är inte en ”icke-fråga” att planen att gå in i Nato tillsammans med Finland – att den mycket väl skulle kunna spricka. Det är en mycket, mycket allvarlig fråga.

– Det är också ett misslyckande för den svenska regeringen att man inte i så fall har kunnat hålla samman Sverige och Finland i den viktigaste säkerhetspolitiska processen för vårt land på 200 år.

Billström svarade:

– Det har varit välkänt hela tiden, att vi inte kan styra vad det turkiska parlamentet väljer att fatta för beslut. Det har Sverige ingen auktoritet över, och det utgår jag från att Morgan Johansson också erkänner, eftersom det är en fundamental del av folkrätten. Naturligtvis arbetar vi fortfarande med målet att vi tillsammans med Finland ska kunna bli medlemmar i Nato.

Johansson (S): ”Misslyckande för regeringen”

Kritisk till regeringens hantering av Nato-processen • Lägger också skuld på Sverigedemokraterna: ”Hetsande om koranbränningarna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.