Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billström på besök i krigets Kiev

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Tobias Billström (M) är på besök i Ukrainas huvudstad Kiev. Besöket sker tillsammans med utrikesministrar från de nordiska och baltiska länderna.

– Ryssland bedriver ett terrorkrig, säger han till TT.

På förmiddagen träffade Billström och hans kollegor ledningen för det statliga energibolaget med anledning av den senaste tidens ryska angrepp på landets infrastruktur.

– De ryska attackerna mot civilbefolkningen och infrastrukturen syftar till terror mot den civila befolkningen, det är ett terrorkrig man bedriver från rysk sida, och det måste mötas på alla upptänkliga sätt från omvärlden, säger Tobias Billström på telefon från Kiev.

– Jag måste ju säga att man blir djupt imponerad över ukrainarnas motståndskraft och deras ambitioner på det här området. Trots de här stora svårigheterna så jobbar de ändå dygnet runt för att få elnätet att fungera, säger han.

Stort stöd

– Vi är här gemensamt alla ministrar för att lämna stöd och höra vad det är ukrainarna behöver för att man ska kunna hålla elnätet i gång. Från svensk sida har vi lämnat ett mycket stort stöd via MSB. Vi har tillhandahållit över 180 ton av generatorer och transformatorer till ett värde av 100 miljoner svenska kronor.

– Jag har också pratat om det vinterpaket som Sverige ställer till förfogande, som bland annat syftar till att vinterutrusta 10 000 soldater. Vi är naturligtvis beredda att ställa ytterligare resurser till förfogande, säger han

– Det viktigaste budskapet till Ukraina är att vi står bakom er och vi kommer tillhandahålla politiskt, militärt, finansiellt och humanitärt stöd till dess att detta krig är vunnet och Ryssland är besegrat på slagfältet, säger Tobias Billström.

Terroriserar befolkningen 

De intensiva attackerna mot civil infrastruktur och elnät, kan leda till en ökad flyktingvåg i vinter.

– Det är Rysslands förhoppning att man på det här viset terroriserar befolkningen, men än så länge visar den ukrainska befolkningen stor motståndskraft. De stöd vi lämnar syftar just till att begränsa skadeverkningar och därmed göra det möjligt för befolkningen att ta sig igenom vintern, säger Billström.

– Som inkommande ordförandeland i EU är vi extra intresserade av att vara på plats i Kiev tillsammans med kollegorna, eftersom vi vill veta vad Ukraina behöver i framtiden. Vi förutser att de ryska angreppen mot Ukraina kommer att ligga överst på dagordningen under de månader vi har ordförandeskapet nästa år och vi vill därför ha en nära dialog med den ukrainska regeringen i de här delarna, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.