I fredags meddelade president Erdogan att Turkiet ämnar godkänna Finlands ansökan till Nato, medan Sverige ännu inte anses ha uppfyllt de turkiska kraven.
Finland ser därmed ut att gå med i försvarsalliansen före Sverige.
Beskedet från Ankara var inte vad svenska regeringen hoppats på.
– Den här separationen är ett turkiskt beslut och ingenting som den svenska eller den finska regeringen har önskat eller velat, säger utrikesminister Tobias Billström till SVT:s ”Agenda”.
Statsminister Ulf Kristersson skulle ha framträtt i ”Agenda”, men var tvungen att ställa in med hänvisning till tidsbrist, säger ”Agendas”-programledare Camilla Kvartoft.
Trots beskeden från Ankara tror Billström att Sverige kommer hinna få grönt ljus av alla medlemsländer för ett inträde i försvarsalliansen inför toppmötet i Vilnius i juli.
– Ja, det är jag helt övertygad om, säger han.
Prov på välvilja
Den turkiska regimen har sedan förra sommaren krävt eftergifter av den tidigare svenska regeringen och den nuvarande.
Att Turkiet inte skulle godkänna Sveriges ansökan finns inte med i beräkningarna hos Billström, som beskriver det som ”mycket olyckligt om man överhuvudtaget pratade om en plan B.”
– Vi har visat alla möjliga prov på välvilja från länder och från Natomedlemsstater som vill att vi ska bli medlemmar och som ser värdet utav det här, så jag är inte på något vis orolig inför detta.
Billström: ”Olika måttstockar”
President Erdogan sa i fredags att ”i Sverige kan terrorister återkommande demonstrera på gatorna” i ett tal och fortsatte med att ta upp frågan om de 120 personerna Turkiet vill ha utlämnade av Sverige.
– Det är inte en fråga om listor. Sverige har ett oberoende rättsväsen och vi arbetar med fall som har kunnat processas fram. En del fall har tagits upp i domstolar och slutat med att personer har utlämnats i enlighet med svensk lagstiftning, säger Tobias Billström och fortsätter:
– Vi tänker inte göra mer eller mindre än det vi åtagit oss, säger utrikesministern.
Han säger vidare att Sverige och Finland bedöms på olika grunder av den turkiska regeringen.
– Det är ganska intressant att notera hur Turkiet arbetat med olika måttstockar.
SVT: Varför arbetar man med olika måttstockar?
– Det vet man inte. I det här fallet kan det mycket väl handla om den valrörelse som de är mitt uppe i. Vi tycker från svensk sida att det finns rimliga säkerhetskrav, det var anledningen till att vi gick med på det här memorandumet.