Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billström och Strandhäll i twitterbråk om utvisning

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Tobias Billström (M)
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Annika Strandhäll (S)
Foto: OLLE SPORRONG
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets tidigare partiledare
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderate riksdagsledamoten Tobias Billström twittrade under tisdagen ut en bild på en DN-rubrik om en 14-årig flicka som slipper utvisning på grund av att barnkonventionen blivit lag. 

Till artikeln skriver han att han är glad att Moderaterna röstade emot lagen. 

Tweeten har upprört bland andra tidigare socialministern Annika Strandhäll (S) och Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt. 

Dagens Nyheter har under tisdagen rapporterat om att en 14-årig flicka får stanna i Sverige. Hon och hennes familj har tidigare fått beslut om utvisning till Libanon, men Migrationsöverdomstolen har beslutat att de får stanna. 

14-åringen har aldrig varit utanför Sverige och kan varken skriva eller läsa på arabiska. Eftersom barnkonventionen nu är lag så anses hennes starka anknytning till Sverige väga tyngre än utlänningslagen. 

”Känns bra”

Tobias Billström la upp en bild på rubriken till DN:s artikel och skrev: ”Idag känns det bra att Moderaterna 2018 röstade nej till att göra Barnkonventionen till svensk lag”. 

https://twitter.com/TobiasBillstrom/status/1348863066369368064

Tweeten har kritiserats av bland annat Annika Strandhäll, som skriver ”Fräscht. När man just undrade hur ni skulle toppa en del annat ni gjort på vägen mot att närma er SD”. 

Hon skriver i en kommentar till Expressen: 

Att utvisa en 14-årig flicka som är född och uppvuxen här och aldrig varit utanför Sverige vore orimligt. Det jag reagerar på är att Billström väljer att lyfta den här flickans fall för att illustrera hur illa han tycker om att barnkonventionen blivit lag. Det är både empatilöst och ett exempel på en hårdnande retorik där Moderaterna närmar sig SD. Det är ju ingen hemlighet att de siktar på ett högerkonservativt regeringssamarbete”

https://twitter.com/strandhall/status/1348990157656121346?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1348990157656121346%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fstrandhall2Fstatus2F1348990157656121346widget%3DTweet

Även Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk mot uttalandet. Han skriver ”Det säger så mycket om den moderata politiken när det ger glädje att stoppa barns rättigheter”. 

https://twitter.com/jsjostedt/status/1348866648053227523

Tobias Billström skriver i en senare tweet att han ”Ser att det finns flera som försöker få den här diskussionen att handla om det enskilda fallet på temat att det är empatilöst att beklaga ett beviljat uppehållstillstånd” men att hans poäng egentligen är att det enskilda fallet inte är viktigt, utan att det är praxis som är det intressanta. 

Han skriver också att det vore ”djupt olyckligt” om asylskäl har mindre tyngd än ålder, och tror att det kommer ske om domstolar dömer med barnkonventionen som grund. 

Tobias Billström har valt att avstå en kommentar med motiveringen att han sagt vad han vill i sina tweets och avböjer därför en intervju. 

Mer politik: Sabunis ultimatum till Löfven om migrationen

Nyamko Sabuni menar att förslagen bryter mot Januariavtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.