Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Billström: Moderaterna kan styra även i minoritet

Moderaterna, med partiledare Ulf Kristersson i spetsen, kan styra Sverige efter valet – även om rödgröna blocket blir störst, menar gruppledare Tobias Billström (M). Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: SVEN LINDWALL

Moderaterna planerar för att styra landet även om det rödgröna blocket blir störst.

Det säger M:s gruppledare Tobias Billström till Dagens industri.

– Nu måste Björklund och Lööf ge besked om de släpper fram en sådan M-regering, säger den socialdemokratiske gruppledaren Anders Ygeman.

Moderaterna har arbetat ut en parlamentarisk strategi för en M-ledd minoritetsregering som ska kunna regera, skriver Dagens industri.

Arbetet leds av Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen, som förbereder maktskiftet.

Han säger till Di att en sådan regering får luta sig mot SD för stöd när de rödgröna är eniga, men att detta inte är något nytt. Socialdemokraterna gör det redan, enligt Billström.

"Regeringen stöder sig på SD"

– Regeringen stöder sig ju på SD men låtsas som att man inte gör det, säger Tobias Billström.

Enligt Anders Ygeman, gruppledare (S), är detta ett felaktigt påstående.

– Det är helt fel. Regeringen lägger fram sin politik. Sedan händer det att M eller SD stöder den, säger Anders Ygeman.

– Vi för inga samtal med SD, vi har inget samarbete med dem. Det är det nya som Billström för fram, säger han.

Tobias Billström. tidigare statsråd och förste vice talman, har en nyckelroll i förberedelsearbetet. En M-ledd minoritetsregering behöver nära samarbete mellan regering och riksdag för att säkra majoriteter i olika frågor.

 

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, menar att M kan styra landet – även om det rödgröna blocket blir störst i valet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tobias Billström säger att riksdagen i en sådan situation kommer att få mera inflytande än i ett läge med majoritetsregering. Mycket av arbetet och förhandlingarna kommer att ske i riksdagens utskott – och det gäller att starta förberedelserna redan nu, anser han.

"Helt naturligt" tala med SD

Han säger att det är "helt naturligt" att samtala med SD i utskott och parlamentariska utredningar – eftersom man inte kan "ignorera valresultat". Och han understryker att det är viktigt att M blir större än SD.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof välkomnar att M är "så pass tydliga" med att samtal förekommer.

– Det viktiga är att vår politik får genomslag, inte hur regeringen ser ut. Vi kan stödja olika regeringar. Moderaterna har närmat sig oss, det är det mest troliga alternativet, säger Richard Jomshof.

– Våra systerpartier i de nordiska länderna har antingen ingått eller ingår i regeringar. Jag tror att SD kommer i samma situation. Vi ligger bara lite efter tidsmässigt, säger han.

"Klara besked. En röst på M är en röst på SD", twittrar utrikesminister Margot Wallström (S) om Tobias Billströms utspel.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/1027656272500477954

Samtidigt säger Billström till Di att "huvudfokus" är att skapa förutsättningar för en alliansregering.

– Tobias Billström öppnar för samarbete med SD. Det är en återgång till den linje som Anna Kinberg Batra drev. Det blir troligen samma resultat med samma politik, säger Anders Ygeman.

Är inte det bra för Socialdemokraterna i så fall?

– Det kanske är bra för oss, men dåligt för landet. Stora delar av väljarkåren långt in i borgerligheten värjer sig för samarbete med SD som är ett parti med nazistiska rötter, säger Anders Ygeman.

– Nu krävs det besked från Jan Björklund och Annie Lööf. Hittills har de tydligt avvisat samarbete med SD. Hur ser de på att släppa fram en M-regering med SD-stöd.

– För Sveriges bästa måste vi  hålla rågången mot dem som gör skillnad på folk och folk, säger han.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Billström har inte riktigt känsla för politisk tajming 

 

C: Chansar inte med SD

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger i en kommentar till Billströms utspel att C inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna om man sitter i en Alliansregering i minoritetsställning.

– Vi är väldigt tydliga med att vi inte vill chansa på att SD stöder oss i olika frågor. Det kommer de inte att göra om de inte får vara med och bestämma över politiken och det går vi inte med på, säger Arthursson.

Att bilda en borgerlig minoritetsregering är dock fullt möjligt enligt partisekreteraren. Men C vill inte hamna i knät på Jimmie Åkesson.

– Skulle alliansen bilda en minoritetsregering, som vi hade 2010-2014, vill vi ha till stånd blocköverskridande överenskommelser, förklarar Michael Arthursson. 

 

Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.  

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!