Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Billström fortsätter försvara Turkiets reaktion

Erdogan-docka hängde utanför stadshuset i Stockholm.
Tobias Billström (M) backar Turkiets reaktion på den hängda Erdogandockan och försvarar deras rätt att fritt yttra sig.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Aktivistgruppen Rojavakommittéerna ligger bakom aktionen.
Foto: TWITTER @REALROJKOM / TWITTER @REALROJKOM VIA REUTERS X04130
Tobias Billström (M).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Tobias Billström (M) kritiseras efter sitt fördömande av klippet på den upphängda Erdogandockan utanför Stockholms stadshus.

Utrikesministern säger nu att yttrandefriheten är självklar – och att Turkiet därför har rätt att yttra sin kritik.

Under torsdagen hängdes en docka föreställande den turkiska presidenten Erdogan utanför Stadshuset i Stockholm. En av de som var snabba med att rikta kritik mot den bakomliggande aktivistgruppen Rojavakommittéerna var utrikesminister Tobias Billström (M).

Men det är inte alla som stämmer in i den skarpa kritiken mot aktionen. Många menar att dockupphängningen faller under yttrandefriheten – och att företrädare för regeringen inte borde uttala sig som de gjort. 

– Vi har yttrandefrihet i Sverige, man får säga vad man vill. Jag försvarar rätten att protestera mot Erdogan i Sverige på samma sätt som jag försvarar rätten för Paludan att manifestera sina åsikter, har Liberalernas partiledare Johan Pehrson tidigare sagt till Aftonbladet.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke har kallat Billströms och Ulf Kristerssons uttalande för ”problematiska”. 

Billström försvarar Turkiet

Tobias Billström har flera gånger markerat att han förstår Turkiets starka reaktion på händelsen. I ett meddelande till Expressen skriver han att yttrandefriheten går åt två håll, och att det var viktigt för regeringen att kommentera hur allvarligt de ser på aktionen.

För SvD utvecklar Tobias Billström sitt resonemang.

– Jag vill understryka att yttrandefriheten i Sverige naturligtvis är absolut. Men yttrandefrihet innebär inte frihet från att kritiseras för åtgärder som man vidtar, säger han till tidningen. 

Om en liknande sak hände en ledande svensk politiker, menar Billström att Sverige hade reagerat. Turkiet har, i yttrandefrihetens namn, rätt att framföra sina synpunkter säger han. 

Billström vill inte spekulera i hur mycket Natoprocessen skadats av dockupphängningen, men understryker att Sverige som blivande medlem önskar en god relation med Turkiet långsiktigt.

– Då är det viktigt att man tar den här typen av känslor som uppstår på allvar och visar förståelse för det, säger Tobias Billström.

Erdogan-dockan får landet att ilskna till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.