Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Billström: "Förstår att det kan se märkligt ut"

"Jag förstår att frågan ställs och att det kan se märkligt ut", säger Tobias Billström.Foto: Gunnar Seijbold

I samband med att statliga gruvjätten LKAB diskuterade en räddningsplan för det då konkurshotade gruvbolaget Northland Resources köpte migrationsminister Tobias Billström 30 000 aktier i bolaget.

Eftersom informationen om räddningspaketet kom till regeringskansliet och var hemlig, menar TV4 Nyheterna att det kan det handla om misstänkt insiderbrott.

Nu slutar migrationsministern handla med aktier, uppger han för Expressen.se.

– Jag förstår att frågan ställs och att det kan se märkligt ut, säger han och förnekar helt att han skulle känt till uppgifterna.

FAKTA: Insiderbrott

Den som drar nytta av information som inte är allmänt känd och som kan kopplas till handel riskerar att göra sig skyldig till insiderbrott.

Brottet kan ge två år i fängelse, men det finns också en mildare rubricering, insiderförseelse. Det är straffbart med böter eller fängelse i upp till sex månader.

Grovt insiderbrott kan straffas med fängelse i upp till fyra år.

Tobias Billström besökte Pajala och Northland Resources 2008. Därefter började han köpa aktier i bolaget. Enligt TV4 handlade det inledningsvis om några småköp om ett par tusen aktier i taget. Men i samband med att regeringskansliet i februari fick information om att en räddningsplan var på gång gjorde Tobias Billström ett jätteköp - 30 000 aktier på ett bräde, enligt TV4.

Information som då inte var tillgänglig för vanliga aktieköpare.

Några månader senare, i slutet av maj, gick LKAB och Peab in i det då konkurshotade Northland Resources med full kraft, genom en emission av obligationer, vilket innebar en tillförsel på 335 miljoner dollar.

"Hade ingen information"

Finansmarknadsminister Peter Norman uppger för TV4 att han bara delade informationen om räddningspaketet, som då var hemlig, med fem tjänstemän i sin stab - och där ingår inte Tobias Billström. Men han kan inte garantera att Billström på förväg inte haft information om läget.

– Det kan jag inte vara säker på, säger han till TV4.

"Förstår att frågan ställs"

I en skriftlig kommentar till Expressen.se uppger Tobias Billström att han nu slutar handla med aktier.

– För att få ett bättre avstånd och att inga fler tvivel ska uppstå har jag numera en utomstående förvaltare av alla mina aktier och kommer inte själv att handla med aktier så länge jag är statsråd, säger han.

Han slår helt ifrån sig TV4 Nyheternas uppgift att det skulle handla om något insiderbrott.

– Jag förstår att frågan ställs och att det kan se märkligt ut, men det är viktigt för mig att vara tydlig med att jag inte vid något tillfälle då jag köpt aktier i Northland Resources har uppfattat mig ha någon annan kunskap än den som marknaden i övrigt eller andra sparare haft, säger han.

Enligt uppgift har han heller inte sålt av de aktier som han köpt i bolaget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.