Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bill Gates träffar Anders Borg i dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag besöker Microsoftgrundaren Bill Gates Sverige.
Foto: Bebeto Matthews

Världens rikaste man – men också en tekniknörd och en världsmedborgare som tar kampen mot malaria och tbc på allvar.

I dag besöker Microsoftgrundaren Bill Gates Sverige. Vid ett seminarium på Karolinska institutet i Solna argumenterar han för att världen faktiskt utvecklas åt rätt håll och hur den extrema fattigdomen kan utrotas under vår livstid.

Efter lite teknikstrul börjar Gates tala. På amerikanskt manér understryker han att global hälsa är en "fantastisk historia" – både när det gäller vad som gjorts och vad som behöver göras. Han berättar om bakgrunden till stiftelsen, hur han och hustrun när de startade välgörenhetsorganisationen inte kände till att en halv miljon barn årligen dör av diarré orsakat av rotavirus – som det finns vaccin emot.

Tidigt började stiftelsen fokusera på preventivmedel.

– Det verkade bra för alla att kvinnor kunde planera och glesa ut sin graviditeter, säger Gates.

Gates nämner tillgången till vaccin och hivviruset som några av de stora utmaningarna för framtiden. Han sätter ett mål med anledning av att cirka 6,6 miljoner barn, fem procent av alla som föds, dör årligen innan de fyllt fem år:

– Vårt mål är att få ner det till under 2 procent de närmaste 20 åren, säger han.

Gates prisar Sveriges biståndspolitik, att över en procent av den beräknade bruttonationalinkomsten går till bistånd.

– När jag reser i andra länder talar jag om er generositet. Och vi har ett starkt partnerskap med Sida och regeringen.

Jobbat heltid med stiftelsen

Gates har sedan 2006 jobbat heltid med Bill & Melinda Gates Foundation, den stiftelse han och hustrun startat och som brukar beskrivas som en av världens största privata välgörenhetsorganisationer. I höstas förfogade den över mer än 40 miljarder dollar, motsvarande 260 miljarder kronor, enligt uppgifter på stiftelsens hemsida.

Gates är enbart i Sverige i dag. Han ska också möta finansminister Anders Borg, biståndsminister Hillevi Engström samt företrädare för Socialdemokraterna.

Väntas tala om myter

Vid seminariet väntas Gates tala om de myter han anser blockerar utveckling och framsteg för fattiga. I sitt årsbrev från stiftelsen nyligen presenterade han tre sådana myter och argumenterade emot dem. Den första, Fattiga länder är dömda att fortsätta att vara fattiga, överbevisas av historien, anser Gates. I brevet jämför han bilder från bland annat Mexico City, Nairobi och Shanghai för ett trettiotal år sedan med nuläget och skriver att många så kallade utvecklingsländer redan har utvecklats.

"En fenomenal investering"

Myt två rör uppfattningen att bistånd är slöseri, något som inte fungerar. Denna uppfattning oroar Gates, han är rädd för att regeringar ska använda den som ursäkt för att dra ner på statligt bistånd. Korruption, tröga system och biståndsberoende till trots är bistånd – i synnerhet sådant som rör hälsovård där det med förhållandevis små medel är möjligt att rädda många liv – en fenomenal investering, anser Gates.

Den tredje myten lyder: Räddade liv leder till överbefolkning. Inte heller detta stämmer då bland annat utbildade kvinnor i utvecklade länder tar större ansvar för familjeplanering, skriver Gates.

Känd som krävande chef

Bill Gates föddes 1955 i Seattle i delstaten Washington i nordvästra USA i en tävlingsinriktad familj. Föräldrarna hade stora planer för honom och han kom in på det prestigefulla universitetet Harvard. Men då hade han redan upptäckt sin passion, dataprogrammering. 1975 tog han ett sabbatsår från studierna för att jobba med sin barndomsvän Paul Allen. 1976 registrerade de namnet Microsoft i delstaten New Mexico. Gates var under många år bolagets vd och chefsutvecklare.

Under Microsofts resa mot toppen gjorde Gates sig känd som en intensivt arbetande, krävande och emellanåt väldigt brysk chef. Hans vision var att ge miljontals människor bra mjukvara, och därmed hjälpa dem att hitta sin potential.

Beundrar da Vinci

Gates gifte sig 1994 med Melinda French, som då arbetade på Microsoft. Paret har två döttrar och en son.

Det sägs att Gates tycker mycket om att läsa och spela bridge. Han är också en av konstnären Leonardo da Vincis stora beundrare. På 1990-talet köpte han en av da Vincis skissböcker, som bland annat handlade om vattnets rörelse. Priset var över 30 miljoner dollar, enligt tidningen Fast Company.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.