Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bill Gates hyllning till Sverige: ”Medborgare ska vara stolta”

Greta Thunberg talade under en klimatstrejk i Kanada
Bill Gates är sedan i torsdags världens rikaste man. Foto: MATHIS BOUSSUGE-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK / MATHIS BOUSSUGE-POOL/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Microsoft-grundaren hyllar Greta Thunberg. Foto: CHIDLEY DAVE/CP/ABACA / STELLA PICTURES/CHIDLEY DAVE/CP/ABACA
Professor Hans Rosling. Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

Bill Gates tycker att Sverige är ett föredöme när det gäller bistånd – och i en intervju med Svenska Dagbladet hyllar han Hans Rosling och Greta Thunberg. 

– Hon är fantastisk som fått den unga generationen att engagera sig, säger han om Greta Thunberg. 

I torsdags blev Bill Gates återigen världens rikaste man. 

E-handelsjätten Amazons aktie föll efter att företaget presenterat minskade intäkter – och det fick vd Jeff Bezos förmögenhet att krympa till 103,9 miljarder dollar, två miljarder mindre än Bill Gates, rapporter Forbes.   

Bill Gates skänker bort en stor del av sin förmögenhet och Microsoft-grundaren är mycket engagerad i klimatförändringarna. 

I en intervju med Svenska Dagbladet säger han att det är de fattiga länderna som skadas mest av klimatförändringarna och att det är orättvist att de som gjort minst för att orsaka klimatförändringarna, de får lida mest. 

Han hyllar den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som han menar har ”höjt energinivån i debatten”. 

– Hon är fantastisk som fått den unga generationen att engagera sig, både för mindre utsläpp och hur man kan hjälpa länder som drabbas värst av klimatförändringarna, säger han till SvD:s reporter Gunilla von Hall. 

Bill Gates: Inte realistiskt att folk ska sluta flyga 

I den nyligen publicerade studien ”Celebrities, air travel, and social norms” som letts av Stefan Gössling, professor i turism vid Lunds universitet, kartläggs tio internationellt kända personers resor under 2017.

Och den som flög mest var Bill Gates. Han släppte ut 1 600 ton koldioxid under ett år. Det globala genomsnittet för utsläpp från flygtrafik ligger på knappt 100 kilo per person och år. 

Till SvD säger Bill Gates att det inte är realistiskt att tro att människor kommer sluta flyga. 

Hyllar biståndet

Bill Gates vill att vi ska vara medvetna om hur mycket som har gjorts för att skapa en bättre värld. Och i intervjun med SvD hyllar han ännu en svensk: 

– Den person som bäst formulerat framgångarna är min vän Hans Rosling. När folk frågar mig vilken bok de måste läsa ligger Roslings ”Factfulness” i toppen, säger Bill  Gates till SvD. 

Svenskt bistånd kallar Bill Gates för ”generositetens guldstandard”.

– Svenska medborgare ska vara stolta över att Sverige ger en procent i bistånd medan många länder ligger på 0,7 procent. Jag önskar att svenska medborgare kunde se vilken nytta pengarna gör och hur liv kan räddas, säger han till SvD. 

Bill Gates har tillsammans med sin fru Melinda Gates stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

När Melinda Gates var i Sverige förra året lyfte hon fram Sveriges internationella arbeta när det gäller jämställdhet. 

– Ni ska veta att på varje plats där ni dyker upp och kräver lika villkor, gör ni skillnad. Det krävs en koalition av viljor för att komma framåt, men Sverige spelar ofta rollen som den spjutspets som behövs, sa hon då. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.