Bill Gates är god för 86 miljarder dollar. Foto: Joao Luiz Bulcao / POLARIS POLARIS IMAGESBill Gates är god för 86 miljarder dollar. Foto: Joao Luiz Bulcao / POLARIS POLARIS IMAGES
Bill Gates är god för 86 miljarder dollar. Foto: Joao Luiz Bulcao / POLARIS POLARIS IMAGES
Stefan Persson, här i sällskap med Denise Persson, är den rikaste svensken på listan. Foto: Lasse SvenssonStefan Persson, här i sällskap med Denise Persson, är den rikaste svensken på listan. Foto: Lasse Svensson
Stefan Persson, här i sällskap med Denise Persson, är den rikaste svensken på listan. Foto: Lasse Svensson

Bill Gates är rikaste mannen i världen

Publicerad

Bill Gates är fortfarande världens rikaste man.

Den 61-årige Microsoft-grundaren, som är god för 86 miljarder dollar vilket motsvarar ungefär 757 miljarder svenska kronor, toppar Forbes lista över de mest förmögna för fjärde året i rad.

Topp tre på rikast-listan är alla amerikaner. Finansmannen Warren Buffets förmögenhet på 665 miljarder kronor räcker för att ta silverplatsen. Amazon-grundaren Jeff Bezos är trea på 640 miljarder kronor

Spanjoren Amancio Ortega, som grundade modejätten Zara, är första icke-amerikan på fjärde plats med 627 miljarder kronor.

Han bräcker därmed Mark Zuckerberg som är god för 493 miljarder kronor. Facebook-grundaren är dock överlägset yngst i den absoluta toppen. Med sina 32 år är världens femte rikaste man elva år yngre än närmaste konkurrent på topp 100.

Två svenskar tar sig in på topp 100. 69-årige H&M-grundaren Stefan Persson kommer på 43:e plats med 172 miljarder kronor. 90-årige Hans Rausing (Tetra Laval) kommer på 96:e plats med 110 miljarder kronor.

Liliane Bettencourt är världens rikaste kvinna.Foto: Remy De La Mauviniere / AP

 

LÄS MER: Bill Gates uppmaning till Donald Trump

 

L’Oreal-ägaren är världens rikaste kvinna

Världens rikaste kvinna heter Liliane Bettencourt och äger kosmetik- och hudvårdskoncernen L’Oreal. Fransyskans 348 miljarder kronor räcker till en 14:e plats.

Fem kvinnor till placerar sig på topp 50. Wal-Mart-arvingen Alice Walton hamnar på 17:e plats med 297 miljarder kronor. Jacqueline Mars (arvinge till godisjätten Mars) tar sig in på 26:e plats med 238 miljarder kronor. Italienskan Maria Franca Fissolo (Nutella) är 29:a med 222 miljarder kronor. Susanne Klatten (BMW) kommer på 38:e plats med 180 miljarder kronor. Laurene Powell Jobs, änkan till Apple-grundaren Steve Jobs, är sista kvinnan på topp 50 med en 40:e plats (176 miljarder kronor).

Rikaste svenska kvinnorna är Kirsten Rausing (Tetra Laval) på 239:e plats med 53 miljarder kronor, följd av finanskvinnan Antonia Ax:son Johnson med 48 miljarder kronor på 281:a plats.

Donald Trump rasar dock 220 platser på listan jämfört med förra året. USA:s president, som är god för 31 miljarder svenska kronor, hittas först på 544:e plats.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag