Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilist krockade med havsörn på E4

Örnen, som förvaras i ett frysrum hos polisen i Gävle, ska inom kort transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt, för att undersökas. Havsörnen till vänster är inte den örn som blev påkörd.

En bilist krockade på E4 söder om Gävle i helgen – med en havsörn.

– Det blev en rejäl buckla i fronten, säger Paul Edenström, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Nu ska örnen ut på sin sista resa – till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Olyckan skedde på den hårt trafikerade E4:an söder om Gävle vid kvart över åtta på söndagsmorgonen.

Bilisten såg först hur en stor rovfågel satt i vägrenen och kalasade på en trafikdödad grävling. Precis när han var på väg att passera, lyfte den stora fågeln från marken. Men i stället för ut i naturen, flög den ut i vägen – och träffade bilens front med full kraft.

– Det fanns inte en chans för bilisten att stanna på platsen eftersom det var mycket trafik, säger Paul Edenström, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Stor buckla på bilen

Först i Tönnebro, mellan Gävle och Söderhamn, kunde personen i bilen stanna. Då upptäcktes en stor buckla i bilens front – resultatet av krocken med örnen.

– Personen agerade precis som man ska göra. Han tog kontakt med polisen och angav var fågeln kunde anträffas. En patrull åkte till platsen och hämtade fågeln, som hade dött av kollisionen, och låg i diket. Vi utreder inte något brott, utan främst ett försäkringsärende för bilägaren, betonar Paul Edenström.

Ska skickas till Naturhistoriska riksmuseet

Inspektör Enligt Ida Leckström, djurutredare vid polisen i Gävleborg, är den påkörda fågeln en ung havsörn som saknar ringmärkning:

– Det är många rovfåglar som förolyckas i trafiken, framför allt efter olyckor med tåg. De sätter sig ofta på viltstängsel och söker efter påkört vilt att äta. Sedan är de inte tillräckligt snabba att lyfta om en bil eller ett tåg kommer.

Örnen, som förvaras i ett frysrum hos polisen i Gävle, ska inom kort transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt, för att undersökas. Eftersom örnar är statens vilt ska den sedan vidare till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, då de tillhör sällsynta däggdjurs- och fågelarter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.