Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilinferno i garage – 19 bilar förstörda

Under tidig onsdagsmorgon bröt en stor brand ut i en garagelänga i Norrköping
Foto: Björn Persson

Åtskilliga bilar förstördes i samband med omfattande bränder, bland annat i Norrköping och Malmö, under tisdagsnatten.

Nu vädjar polisen om hjälp från allmänheten för att gripa gärningsmännen.

Samtidigt kommer regeringen med nya förslag på hur man ska komma till rätta med bränderna. Bland annat kan ungdomar som begått allvarligare brott komma att övervakas.

– Det rör sig om ungdomsövervakning, som genomförs med hjälp av fotboja, säger justitieminister Morgan Johansson.

I Norrköping var det under natten till onsdag sammanlagt 19 bilar som förstördes, och även i Stockholm sattes flera bilar i brand

Även i Malmö fick polisen in larm om fyra bilbränder, och i staden har det nu brunnit bilar under nio nätter i rad.

Den senaste tidens bränder fick under onsdagen regeringen att kalla till presskonferens. Där talade justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman talade vad som behöver göras.

– Vi kan se att antalet bilbränder ligger på en hög nivå, men jämfört med tidigare år så rör det sig inte om någon dramatisk ökning. Men visst är det en utveckling som behöver brytas, säger Anders Ygeman.https://twitter.com/annieloof/status/765884033091956736


Förelsår ungdomsövervakning

Man presenterade sedan ett flertal förslag på hur man bland annat ska skärpa straffen för skadegörelse och få till snabbare lagföring av de som begår brott.

Utöver förebyggande arbete i form av minskade klyftor och bekämpning av arbetslösheten nämnde Morgan Johansson även särskilda åtgärder riktade mot unga brottslingar.

Bland annat ska ungdomar som har begått allvarligare brott kunna tvingas bära fotboja.

– Vi behöver nya påföljder för ungdomar, för allvarligare brott föreslår vi så kallad ungdomsövervakning. Det innebär att personen i fråga får ta sig till skola och så, men att kvällar och helger måste spenderas i hemmet. Detta skulle sedan övervakas med fotboja, säger Morgan Johansson.


LÄS MER: Lotta Gröning: En terrorhandling mot det civila samhället


Anders Ygeman talade även om högre polisiär närvaro i, vad man kallar för, särskilt utsatta områden.

Enligt Ygeman finns det 14 sådana där man nu kommer att satsa på ett större antal poliser.

– Vi ser redan nu effekter av detta. I norra Botkyrka har vi 50 procent fler poliser än tidigare och i Rinkeby kommer en ny polisstation att byggas. Nu är tanken att den här utvecklingen ska fortsätta, säger han.

"186 bilbränder hittills i Malmö"

I Malmö har det brunnit under nio nätter i rad. Under natten till onsdagen brann det på två platser i Rosengård, och sammanlagt brann fyra bilar.

Vid polisen i Malmö har man nu tillsatt personer som uteslutande arbetar med att utreda just bilbränder. Men trots att staden drabbats hårt av bränder den senaste tiden ser man ändå inte någon markant ökning från polisens sida.

– Det här är ett fenomen man nu ser över hela Europa, det är mycket problematiskt. Men tittar man på hela året så ligger vi på 186 bilbränder i Malmö hittills. Det tyder på att nivån för hela året kommer att vara densamma som under tidigare år, säger polisens presstalesperson Lars Förstell.


LÄS MER: Här räddar mannen sin bil ur lågorna i Jordbro


Samtidigt går utredningsarbetet segt för polisen. Det är svårt att få tag på några misstänkta gärningsmän och bränderna har varit utspridda över hela Malmö. Det enda polisen har kunnat konstatera är att det är en begränsad grupp unga män som ligger bakom bilbränderna, men deras motiv är fortfarande höjt i dunkel

Polisen medger också att man är helt beroende av tips från allmänheten. Därför vädjar polisen till folk och ber alla som har sett något att höra av sig snarast.

– Vi hoppas att någon som har sett något ska höra av sig, om det är pågående ska man inte tveka att ringa 112, säger Lars Förstell.

"En normal natt"

Under regeringens presskonferens talade framför allt Morgan Johansson om att det även krävs förebyggande åtgärder för att på lång sikt komma till rätta med problematiken som omgärdar bilbränder.

Men i Malmö har man under den senaste tiden inte kunnat koppla händelserna till någon form av social oro.

– Problematiken helt är isolerad till bilbränder. När det råder någon form av social oro brukar det även förekomma annan brottslighet samt stenkastning mot blåljuspersonal. Något sådant ser vi inte i de här fallen, det är därför vi har haft så svårt att hitta något motiv, säger Lars Förstell.


LÄS MER: "Vi begriper visst, men vi vill inte begripa"


Även polisen i Stockholm uttryckte under onsdagen att antalet bränder låg på en "normal" nivå, trots det senaste tidens händelser.

– Det här är en normal natt och bränderna har varit lugna, om man kan säga så. Räddningspersonalen har kunnat genomföra sitt arbete i lugn och ro och det har inte varit något bråk på platsen eller så. Det här är inget nytt, året runt brinner ungefär tre till fyra bilar per dygn. Under somrarna kan det vara ännu fler, säger Albin Näverberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Hundratals bilbränder i landet

En sammanställning som SVT gjort visar att det mellan 1 juni och 16 augusti brunnit hundratals gånger.

Stockholm: 134 bränder

Göteborg: 43 bränder

Malmö: 108 bränder

Källa: SVT/Räddningstjänsten

Ett par av nattens bilbränder

23.17: En van brinner i Södertälje. Inledningsvis fanns det risk för spridning till andra bilar, men räddningstjänsten kan snabbt släcka bilen

01.00: Två bilar brinner i Tyresö, strax söder om Stockholm. Bilarna är helt utbrända, och en tredje bil får utvändiga skador.

01.28: En bil står i brand i Rosengård. Bara minuter senare kommer rapporter om att ytterligare tre bilar har totalförstörts, även dessa i Rosengård.

03.44: En större brand startar i en carport-länga i Norrköping. Branden startar i en bil och sprider sig sedan vidare. Sammanlagt förstörs 19 bilar i branden och vittnen ser fyra personer springa från platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.