Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bildts storsatsning: Twitter och Facebook

VILL STÄRKA FÖRSVARET. "På vissa områden", svarar Carl Bildt på frågan om vi behöver ett starkare försvar. Det innebär att han går emot Fredrik Reinfeldts uttalande om att försvaret är "ett särintresse". Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG Foto: Christian Örnberg

Det brännheta försvarsbråket inom alliansen växer i dag när Carl Bildt tar parti för Folkpartiledaren Jan Björklund.

Till Expressen säger utrikesministern att försvarsmakten behöver stärkas "på vissa områden" - och hamnar därmed på kollisionskurs med både Fredrik Reinfeldt och försvarsminister Karin Enström.

Samtidigt kan Expressen berätta om Bildts storsatsning på sociala medier: Ambassaderna ska tvingas starta Twitterkonton och Facebooksidor.

– Vi ska bli en av de ledande när det gäller den digitala diplomatin.

FÖRSVARSBRÅKET: DETTA HAR HÄNT

30 december: I en intervju med Svenska Dagbladets säger ÖB Sverker Göranson:

"Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand."

18 januari: Överbefähavare Sverker Göransson sjukskrivs på grund av symptom på utmattning. Sjukskrivningen förlängdes senare till mitten av mars.

29 januari: Fredrik Reinfeldt kallar försvaret "ett särintresse". Han säger också att det i dag inte finns något militärt hot mot Sverige som motiverar ett territoriellt täckande försvar.

i förrgår: Folkpartiledaren Jan Björklund säger att han vill ge mer pengar till försvaret.

I går: Jan Björklund säger i Svenska Dagbladet att han vill se en fördubblad svensk armé och ett permanent förband på Gotland. Försvarsminister Karin Enström hävdar samtidigt att Sverige i dag har en större försvarsförmåga än när alliansregeringen tillträdde.

Utrikesdeklarationen presenteras i dag

Utrikesdeklarationen är dels regeringens årliga avrapportering av Sveriges roll i världen, dels en presentation av det kommande årets mål och prioriteringar inom utrikes-, bistånds-, handels- och säkerhetspolitiken.

I deklarationen beskrivs Sveriges syn på utvecklingen i närområdet, EU och övriga delar av världen, samtidigt som den också går igenom till exempel Sveriges bidrag till internationellt samarbete och Sveriges fokus på mänskliga rättigheter. Källa: Regeringen.se

LEDARNA EFTER NORDKOREAS UTFALL

William Hague, utrikesminister, till The Telegraph:

Det är mot internationell fred och säkerhet och långvarig fred. Det demonstrerar att regeringen fortfarande är beredd att spendera pengar på kärnvapen och missilprogram, hellre än på de grundläggande behoven hos befolkningen

Guido Westerwelle, utrikesminister, i ett uttalande:

Vi ser kärnvapenproven i Nordkorea som ett allvarligt brott mot FN:s säkerhetsråds resolutioner. Vi fördömer dem i de starkaste ordalag. Sanktioner mot regimen i Pyongyang måste nu sjösättas

Barack Obama, president, till The Guardian:

Detta är en mycket provokativ handling som underminerar stabiliteten i regionen. Nordkoreas kärnvapen,missilprogram och missiler utgör ett hot mot USA:s nationella säkerhet och internationell fred

Yang Jiechi, utrikesminister till Reuters:

Kina är starkt missnöjda och uppmanar Nordkorea att upphöra med all retorik eller handlingar som skulle kunna förvärra situationen och återgå till den rätta vägen för dialog och samråd så snart som möjligt

Statsminister Fredrik Reinfeldt, M, kallade så sent som förra veckan försvaret för "ett särintresse" och hävdade att alliansens partier är överens om storleken på försvaret.

– Vi är väldigt samlade kring att det här är ungefär rätt nivå på försvarsanslagen, sa Reinfeldt.

Men statsministerns slutsats var felaktig.

Folkpartiledaren Jan Björklund anser att Sverige bör återgå till ett mobiliseringsförsvar, fördubbla armén och köpa in Patriotmissiler mot angrepp.

– Vi lade ner för mycket och för fort, säger han till Svenska Dagbladets försvarsreporter Mikael Holmström, och får svar direkt av försvarsminister Karin Enström:

– Det är lite märkligt att redan nu uttala sig så bestämt om vilka slutsatser som försvarsberedningen kommer landa i.

"Bra med ökat försvarsfokus"

Men utspelet från Björklund välkomnas av utrikesminister Carl Bildt, Enströms ministerkollega och partikamrat.

– Jag tycker det är bra att vi får ett ökat fokus på säkerhetspolitiken. Under lång tid har man tittat ned på den och tittat ned på försvaret och sagt att det är något oviktigt och att det kan man skära ned i ännu mycket mer. Vi har ju varje år krav i riksdagen att man ska skära ned försvaret dramatiskt. Om vi nu får en lite ökad betoning på dom frågorna, då tillhör jag dom som välkomnar det, säger Bildt till Expressen.

Behöver vi ett starkare försvar än vad vi har i dag?

– På vissa områden, men kanske inte på alla områden.

– Vi ska ha ett adekvat försvar, sen är det alltid svårt att avgöra exakt vad det är. Men vi är ett högteknologiskt och kvalificerat försvar, vi ligger högt när det gäller kompetens. Kvantiteten är något mindre än vad den var tidigare, men det är en balansering som försvarsberedningen nu ska göra.

Ställde in mötet

Utrikesminister Carl Bildt tar emot Expressen i sitt tjänsterum i Arvfurstens palats på Gustav Adolfs torg i centrala Stockholm.

Egentligen skulle han i går ha mött Nordkoreas ambassadör för en sedan länge inplanerad artighetsvisit. Men den ställdes in efter beskedet om Nordkoreas kärnvapenprov.

– Det är inte tid för något artighetstal med Nordkorea just nu.

Bildt är mycket upprörd och konstaterar att Nordkorea ägnar sig åt en "utpräglad provokation":

– En provokation mot Kina som försökt få dom att avstå, en provokation mot USA där president Obama håller sitt linjetal för den kommande mandatperioden samma dag, och mot Sydkorea som ju ska få en ny president som talat om en öppnare politik gentemot Nordkorea.

– Sen är det ytterst en provokation mot det nordkoreanska folket som svälter, när man öser in pengar i kärnvapenprojekt.

Kan det bli aktuellt att stänga den svenska ambassaden i Pyongyang?

– Nej, inte av detta skäl.

Expressen kan nu berätta om en av nyheterna i Carl Bildts utrikesdeklaration som presenteras i riksdagen klockan nio i dag: En storsatsning på sociala medier som innebär att alla svenska ambassader i världen ska ha varsitt Twitterkonto och var sin Facebooksida.

– Vi vill ju att vår utrikespolitik ska komma ut i världen, säger utrikesministern.

– Vi ska bli en av de ledande när det gäller den digitala diplomatin.

Satsar på digital diplomati

Så hur ska det här gå, hur ska svensk utrikesförvaltning bli ledande på sociala medier?

– Nu ska vi se till, innan månadens slut, att alla våra ambassader finns på Twitter och Facebook. De ska gå ut tydligare, än vad som varit fallet hittills, med vad de gör i respektive länder.

– Att hålla en klassisk presskonferens kan man väl göra också. Men det är i sociala medier som man når ut till inte minst unga aktiva människor, de uppväxande aktiva generationerna i en värld som håller på att förändras. Där kan vi göra väldigt mycket mer än vad vi gjort hittills.

I eftermiddag svarar Carl Bildt själv på frågor via Twitter - och han lovar att svara på allt:

– Ja, under de Twitterstunder jag haft tror jag att jag har svarat på alla frågor.

Regeringens utrikesdeklaration i dag har i övrigt en tyngdpunkt på närområdet, enligt utrikesministern.

– Utrikespolitiken börjar alltid hemma vid på ett eller annat sätt.

– Vi ska lägga en riksdagsskrivelse när det gäller det nordiska försvars och säkerhetspolitiska samarbetet, och vi har en ny diskussion om säkerhetspolitiken inom ramen för försvarsberedningen, så det blir kanske lite mer tyngdpunkt på detta - och så är det självfallet tragedierna i Syrien och Mellersta östern.

Expressen pratade sent i går kväll med Fredrik Reinfeldts stab som inte hade några kommentarer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!