Bildts plan: Så kan alliansen utestänga V

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carl Bildt skriver på sin blogg att ”alla budgetens överenskommelser med Jonas Sjöstedt kommer att gå igenom”.
Foto: Pontus Höök
Tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) kallar ”decemberuppgörelsen" för en kapitulation.
Foto: Jens L'Estrade

Kritiken ökar mot alliansen efter uppgörelsen med regeringen.

Flera tunga M-profiler varnar nu för att Vänsterpartiets inflytande över politiken kommer att öka.

"Med undantag för att höja inkomstskatten finns det heller inga begräsningar för vad de kan göras. Alla budgetens överenskommelser med Jonas Sjöstedt kommer att gå igenom", skriver tidigare utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Samtidigt presenterar Bildt ett knep för att stänga ute V från inflytande.

Flera tidigare Moderatföreträdare har gått ut och kritiserat julens decemberuppgörelse mellan regeringen och alliansen.  Till dessa hör tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn, exministern Lena Adelsohn Liljeroth och tidigare kulturministern Cecilia Stegö Chilo.

Under måndagen skrev tidigare försvarsministern Mikael Odenberg på DN Debatt om uppgörelsen som han kallar en "kapitulation" där han bland annat varnar för att Vänsterpartiet kommer att få ett ökat inflytande.

I ett längre inlägg på sin blogg resonerar tidigare utrikesminister Carl Bildt kring uppgörelsen som presenterades i lördags. Bildt pekar på att det i debatten varnas för att Vänsterpartiets inflytande över politiken kommer att öka. Han skriver:

"Om Stefan Löfven kommer att fortsätta att förhandla fram budget med Jonas Sjöstedt - och den senare säger att det finns en överenskommelse om detta - ger överenskommelsen dem möjlighet att få igenom vadhelst de kommer överens om." 

"Inte någon nödvändighet"

Samtidigt för Bildt fram argument för att statsminister Stefan Löfven inte måste ge efter för Vänsterledaren Jonas Sjöstedts krav. Den nya uppgörelsen kommer att gå igenom oavsett, skriver han.

"Men om allianspartierna inte längre lägger fram ett gemensamt budgetförslag - och såvitt jag förstår kommer det inte att ske - finns inte längre någon nödvändighet för Stefan Löfven att vika sig för Vänsterpartiets krav. Den rödgröna budgeten kommer att gå igenom i riksdagen i alla fall."

Bildt pekar på att det i stället öppnar för S-ledaren att göra upp med alliansens om den ekonomiska politiken.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill inte spekulera men säger till Expressen att det just nu finns ett samtal mellan V och regeringen.

– Det är klart att politik kan förändras över tid. Du måste fråga alliansen och Socialdemokraterna om vad de avser.

"Har samtalat med S"

Jonas Sjöstedt tror att hans parti nu kommer att få ökat inflytande. Han har själv pratat med statsminister Stefan Löfven om kommande budgetförhandlingar.

– Vi har samtalat med S de senaste dagarna och fått en fråga om vi är villiga att förhandla om budgetar av resten av mandatperioden och det har vi sagt ja till. Vi har tagit beslut i partistyrelsen om det. Det är en öppning för förhandling och sen vad som kommer ut av den i rena reformer och skatteskalor är en senare fråga.

När det gäller överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet att ta bort vinsterna i välfärden är man redan överens, säger Sjöstedt.

– För oss är det själva grunden till fortsatt samarbete att man respekterar den överenskommelse vi har gjort och det säger regeringen att man gör.

Budgetförhandlingarna mellan Vänsterpartiet och regeringen inleds i början av året.

Expressen har sökt Carl Bildt för vidare kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.