Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildts krigstweet upprör i Norge: ”Historielös”

Norska Dagbladets reporter förklarar varför före detta statsminister Carl Bilds tweet väcker så starka reaktioner.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Wikimedia commons

På årsdagen för Nazitysklands invasion av Danmark och Norge skriver Carl Bildt att Sverige hade bättre försvar än grannländerna under andra världskriget.

”Hade Hitler invaderat Sverige så hade det blivit fajt”, skriver Bildt.

Uttalandet väcker ont blod väster om gränsen.

”Charmerande från nationen som släppte igenom hundratusentals tyska soldater genom landet för att hjälpa Hitler”, skriver den norska politikern Mimir Kristjánsson på Twitter.

Den 9 april 2021 är det 81 år sedan Nazityskland invaderade Norge och Danmark – och på minnesdagen twittrade Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt om hur starka militära styrkor de två grannländerna hade.

”Sveriges försvarsstyrkor höll inte stjärnkvalitet 1940, men de var starkare än Norges och framför allt Danmarks. Hade Hitler invaderat Sverige så hade det blivit en fajt”, skriver han på Twitter.

Sveriges försvar sattes aldrig på prov under andra världskriget, eftersom landet var neutralt.

https://twitter.com/carlbildt/status/1380469886007316484
Fästningen Oscarsborg i Oslofjorden under attack under andra världskriget.
Foto: Wikimedia commons

Arga norrmän

Bildt har fått mycket mothugg på sociala medier-plattformen. Inlägget har över 1 500 kommentarer, och Pauli Sortti, en finsk advokat, kommenterar att Finland hade uppskattat lite mer hjälp mot Sovjetunionen under vinterkriget.

Men mest upprörda är norrmännen. Twitterinlägget har uppmärksammats i NRK, Verdens Gang och Dagbladet, och Carl Bildt kallas för en ”historielös nisse” och anklagas för att göra ”imponerande taktlösa utspel”.

Flera Twitteranvändare poängterar att tyska soldater transporterades genom Sverige till Norge.

”Carl, hur lyckas du du lägga upp det enda felaktiga man kan göra denna dag. Sverige gjorde flera bra saker under kriget, men det sålde också tonvis med järn, och lät tyska soldater åka tåg till Norge och Finland. Tack så jävla mycket”, skriver en person.

”Charmerande inlägg”

Författaren och lokalpolitikern Mimir Kristjánsson kallar det för ett ”charmerande inlägg” från landet som släppte igenom tyska soldater till Norge.

https://twitter.com/mimirk/status/1380496860738117632

Den norske författaren Anders Heger skriver att han ser fram emot Carl Bildts tweet på minnesdagen för atombombningen av Hiroshima.

https://twitter.com/andersheger/status/1380504837217996803?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1380504837217996803%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vg.no%2Fnyheter%2Futenriks%2Fi%2FOQdwk3%2Fbildt-tweet-paa-invasjonsdagen-vekker-reaksjoner

Professor: Bildt kan ha rätt

Men enligt Tom Kristiansen, historieprofessor vid universitetet i Tromsø, finns det visst fog för det Bildt säger.

– Norge hade en trupp på 23 000 man mobiliserat i neutralitetsvärnet då den tyska invasionen kom. 55 000 mobiliserades under fälttåget 1940. Så det svenska försvaret var tydligt starkare än det norske och danska, framför allt armén och flygvapnet, säger han till NRK.

Norrmännen var dock bättre på att kriga än andra länder, enligt Kristiansen.

– Norge höll ut i 62 dagar mot den tyska styrkan, mycket längre än Danmark, Belgien, Luxemburg, Nederländerna Frankrike och Polen.

Bildt: Jag feltolkas

I ett sms till Verdens Gang skriver Carl Bildt att han inte menade att Norge inte gjorde motstånd under invasionen. Han hänvisar till att han tre timmar tidigare twittrat att slaget vid Narvik var dramatiskt.

Enligt Bildt är det svårt att säga i dag om Sverige hade klarat sig längre mot Tyskland.

Det vet jag inte. Nedrustningen hade drabbat båda våra länder”, skriver han till tidningen.

Men ex-statsministern ber inte om ursäkt, utan menar att de som upprörts har feltolkat honom.

”Det visar bara att de inte läst vad jag skrivit. Det är alltid klokt att läsa det man uttalar sig om.”

Se också:

På årsdagen för Nazitysklands invasion av Danmark och Norge skriver Carl Bildt att Sverige hade bättre försvar än grannländerna under andra världskriget.
Carl Bildt har också tidigare passat på att ge en passning till Donald Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.