Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bildts hårda kritik mot Maj Sjöwall på Twitter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Deckardrottningen Maj Sjöwall har tilldelats det omdebatterade Lenin-priset.

Nu kritiseras hon av utrikesminister Carl Bildt:

"Det är mycket upprörande att det finns människor i Sverige som utan att skämmas accepterar att ta emot pris uppkallat efter Lenin", skriver Bildt på Twitter.

"Ett litterärt pris uppkallat efter en av världens största massmördare och tyranner är en skam för Sverige och en förolämpning mot halva Europas befolkning som tvingats leva under det leninistiska systemet. Tydligen är Maj Sjöwall i penningsnöd eftersom hon inte ser hur blodet droppar från slantarna.", skrev Kjell Albin Abrahamsson, Östeuropaexpert och författare på Expressens debattsida i går.

Nu får han medhåll av utrikesminister Carl Bildt:

"Det är mycket upprörande att det finns människor i Sverige som utan att skämmas accepterar att ta emot pris uppkallat efter Lenin", skriver Bildt på Twitter i natt.


Maj Sjöwall.
Foto: Foto: Tomas Leprince

Får 100 000 kronor

Leninpriset, som egentligen heter Jan Myrdals stora pris, är ett av Sveriges största litteraturpriser. Varje år sedan år 2009 delas 100 000 kronor ut till en författare av Jan Myrdal-sällskapet.

Jan Myrdal replikerar Kjell Albin Abrahamsson på dagens debattsida i Expressen. Han skriver att Abrahamsson inte argumenterar, utan bara höjer rösten.

"Jag är stolt"

Myrdal menar att de med priset vill lyfta fram Lenins namn och gärning rörande tre förhållanden: hans vidsynthet och kamp mot chauvinism och imperialism.


Expressen.se har sökt Maj Sjöwall för en kommentar. Författarinnan har tidigare uttryckt sin glädje över att få priset. I en intervju med Hallands Nyheter den 28 januari säger Sjöwall att hon är oerhört glad. På frågan hur det är att få ett pris som i mångas ögon förknippas med en diktator svarar hon: "Bra. Jag är socialist och stolt över Leninpriset.".

Priset delas ut den 13 april på Varbergs teater.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.