Paret Bildt. Foto: Olle Sporrong
Paret Bildt. Foto: Olle Sporrong

Bildts fru motarbetar homoäktenskap

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna är på väg mot ett ja till homoäktenskap.
Samtidigt motarbetas det nya förslaget av utrikesministerns egen fru, Anna-Maria Corazza Bildt.
- Det har inte någonting med moderaternas partistämma att göra, säger hon.
I Stockhoms tunnelbana pågår en kampanj som tar ställning för det traditionsbundna äktenskapet mellan man och kvinna.
Utrikesminister Carl Bildts fru, Anna-Maria Corazza Bildt, bekräftar för Expressen.se att hon skrivit under kampanjen ”Bevara äktenskapet”.
- Det har inte någonting med moderaternas partistämma att göra, säger hon.

Partistämma på fredag

Tidpunkten är känslig efter moderaterna ska rösta i frågan på sin partistämma.
Den moderata partistyrelsen vill säga ja till en könsneutral äktenskapslagstiftning. Men partisekreteraren Per Schlingmann upplever inte att partistyrelsen motarbetas av utrikesministerns fru.
- Nej, hon har rätt att säga vad hon vill i den här frågan. Vi vet att det råder olika uppfattningar i den här frågan. Vi måste respektera att när det gäller den här sortens frågor spelar livåskådningsfrågor och religion in och det blir känsligt. Därför är det extra viktigt att vi fattar ett beslut, säger han till Expressen.se.
Per Schlingmann tror att kampanjen bevara äktenskapet mycket väl kan ha tagit fart just nu på grund av att moderaterna ska ha partistämma.
- Ja, så kan det säkert vara. Säger vi ja betyder det att tre av fyra regeringspartier är för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Kampanjen "läskig"

MUF:s presskontakt Gustaf Stenlund säger:
- För Muf är könsneutrala äktenskap det enda självklara. Alla människor har lika värde. Hoppas att partistyrelsens förslag går igenom.
Han tycker att kampanjen verkar ”läskig” tills han får reda på att Anna-Maria Corazza Bildt har skrivt på. Då samlar han sig och säger:
- Vi är ett parti med åsiktsbredd, och vi vill hålla högt i tak i debatten.
Carl Bildt hälsar via sin pressekreterare Sara Malmgren:
- Det har inte med utrikespolitik att göra.
Därför har han ingen kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag